Spanien väntar för Pontus Tidemand efter ett tufft Korsika

Förhållandena under VM-helgen på Korsika beskrevs av många som de svåraste på flera år i världsmästerskapet. Efter en strålande start i ovädret, tog SKODA Motorsports Pontus Tidemand ledningen i WRC 2, men några timmar senare tog tävlingen en tvär vändning och blev en problemfylld upplevelse tills Pontus slutligen tvingades bryta på den näst sista sträckan.

Regnet slog till mot Medelhavsön, som inte haft regn på fem månader, redan på torsdagen och utvecklades under natten till en ”medicane” som de våldsamma ovädren i området kallas. Korsika hade inte upplevt en liknande storm sedan 1983 och det satte givetvis sina spår på tävlingen med översvämningar och bortspolade vägar.

Det regnade fortfarande kraftigt när ekipagen begav sig mot den första sträckan av tre på fredag morgon. Förhållandena var väldigt svåra och många beskrev det som bland det värsta de varit med om i rallysammanhang. Pontus, som var snabbast på shakedown och startade tävlingen med en positiv känsla, tog sig igenom den nästan tre mil långa sträckan utan incidenter och satte den bästa tiden i WRC2-klassen.

– Jag kan verkligen inte säga att det var lätt i ett sådant här extremt väglag, berättar Pontus. Men bilen fungerade bra på underlaget och vi fick med oss rätt bra fart ur kurvorna. Trots det var det svåraste att veta hur fort vi körde, svaret kom när vi gick i mål och fick tiden.

Kort därefter kom beskedet att sträcka två var tvungen att strykas på grund av skadorna från ovädret. Med det försvann dagens längsta utmaning och bara en sträcka återstod av dagen. Pontus startade i samma tempo som på föregående sträcka och var överlägset snabbast på den första splittiden när tävlingen tog en snabb vändning. En vattensamling på en snabb raksträcka orsakade vattenplaning och bilen slog hårt i en bergvägg som kantade vägen. Både styrstag och länkarm slogs sönder i smällen och även fast Pontus och kartläsaren Emil Axelsson kunde fixa till det temporärt med hjälp av reservdelarna de hade med sig i bilen, så tog det såpass lång tid att det kloka beslutet var att bryta.

– Det var en stor besvikelse, säger Pontus. Allt gick perfekt och det kändes som vi naggade på något riktigt bra, men när vattenplaningen slog till hade vi inget att sätta emot.

Pontus var tillbaka på lördagen, men de tre sträckor som stod på programmet hade blivit två då den första av dem var fredagens strukna sträcka som fortfarande var i så dåligt skick att den fick tas bort. Eftersom Pontus nu startade långt bak i fältet fick han tackla lera, grus och sten som bilarna före honom hade dragit ut på vägen och det blev nästintill omöjligt att hålla den hastighet han ville. Han körde så kontrollerat han kunde och tog sig igenom första sträckan utan problem, men på den andra sträckan, som även var rallyts längsta, åkte han på en punktering.

Söndagen startade han på tolfte plats med målet att ta sig till topp tio. Efter en kanontid på sträcka sju såg det ut som att planen skulle gå i lås, men på följandet sträcka blev det totalstopp när den hala leran i en kurva fick honom att glida ner i ett djupt dike. Utan chans att komma upp på vägen igen tvingades han bryta årets Tour de Corse med bara en sträcka kvar.

– Det här var verkligen inte vår helg, säger Pontus besviket. Tyvärr är sådana här tävlingar något man får tåla ibland i rally, även om man aldrig vänjer sig vid det. När man är i mitt i det är man så taggad och vill bara fighta på varje sträcka. Men vi har ändå en del positivt att ta med oss härifrån, först och främst att vår Fabia R5 fungerade väldigt bra och att det gick riktigt fint på de sträckor där vi inte hade problem, men också erfarenheten. Som tur är så är det inte alltför ofta man kör i förhållanden som nu, men bra träning, det är det absolut.

Pontus Tidemand

Fram tills nu har Pontus uteslutande kört till sig toppresultat och slutat på pallen i alla årets tävlingar, både i WRC 2 och i Asia-Pacific Rally Championship, där han för bara ett par veckor sedan korades till mästare med ett event kvar i serien.

– Det har kanske gått för bra så det var väl dags att jämna ut det, säger Pontus med ett leende. Vi tar nya tag och ser fram emot nästa VM-tävling som går i Spanien om tre veckor. Vi har fortfarande chans på den totala pallen så nu är det upp till kamp. Förhoppningsvis har vi avverkat årets oflyt efter den här helgen