Finalen i RallyX Nordic avgörs i norska Skien

Annons

Det blir på Grenland Motorsportsenter i norska Skien som den sista deltävlingen i TV-sända RallyX Nordic ska avgöras den 8 oktober 2016. Samtidigt som finalarenan offentliggörs meddelar dessutom STCC AB att det blir samma däckleverantör till Supercar-klassen i RallyX Nordic som i rallycross-VM, Cooper.

För en tid sedan presenterades fem av sex tävlingsplatser för RallyX Nordic 2016. Nu är kalendern komplett. Den sjätte och sista deltävlingen kommer att avgörs i Norge där det norska bilsportförbundet tilldelat NMK Grenland i Skien evenemanget. Finalarena blir Grenland Motorsportsenter, en modern anläggning med rallycross-, folkrace- och drifting på programmet.

Banan ligger cirka 13 mil sydväst om Oslo och klassas av många som den bästa för rallycross i Norge.

– Ända sedan banan öppnade 2010 har vi årligen ansvarat för en deltävling i det norska rallycrossmästerskapet. Att ta hand om finalen i RallyX Nordic ser vi som en språngbräda att komma vidare, säger Morgan Riis, ordförande i föreningen.

Annons

NMK Grenland har en tydlig ambition att utvecklas både som förening och tävlingsarrangör och Riis gör ingen hemlighet av att han och de 300 medlemmarna siktar mot att en dag få stå som värd för den norska VM-deltävlingen i rallycross.

Banan i Skien mäter 1.270 meter och underlaget är 60 procent grus och 40 procent asfalt.

– Den är teknisk och snabb och kräver mer än bara motor, konstaterar Riis.

Tävlingen i Skien den 8 oktober är dessutom den tredje och sista i det norska mästerskapet i Supercar. Övriga är RallyX Nordic-tävlingen i Arvika och NMK Flubergs arrangemang 20-21 augusti.

Jämte Supercar och Supercar Lites kommer ett antal gästklasser att medverka i RallyX Nordic-finalen.

– Vi räknar med 30-40 bilar utöver de ordinarie i mästerskapet, säger Riis.

Samtidigt som STCC AB fått klart med samtliga arrangörer i RallyX Nordic 2016 har man ingått ett däckavtal med Cooper gällande Supercar-klassen.

– Det betyder att vi kommer att åka på samma däck i RallyX Nordic som man gör i VM, vilket ökar våra möjligheter att locka till oss team och förare från både VM och EM, säger Jonas Lundin, vd STCC AB. Proimp kommer att sköta däckservicen under tävlingshelgerna.

I Supercar Lites kommer deltagarna även 2016 att tävla på däck från Yokohama.

I RallyX Nordic, som drivs av STCC AB i samarbete med Svenska Bilsportförbundet, kommer man under 2016 års säsong inte bara att tävla om ära och medaljer. I Supercar står en prispott på 400.000 kr på spel för de som anmäler sig till hela mästerskapet och för segraren i Supercar Lites väntar en resa till Las Vegas och finaldeltagande i det nordamerikanska mästerskapet Global Rallycross Championship.

RallyX Nordic 2016
1 maj: Skövde (STCC)
4 juni: Arvika
28 juli: Strängnäs
3 september: Solvalla (STCC)
24 september: Knutstorp (STCC)
8 oktober: Skien, Norge

Annons