Tidemand om insatsen i Rally Sweden

Annons

Snön och kylan kom tillslut och Rally Sweden fick ett av sina hemmahopp på pallen. Charlottenbergssonen och SKODA Motorsport-föraren Pontus Tidemand gav en uppvisning i fart med sin Fabia R5 när han tog sikte på toppskiktet i WRC 2 och slutligen kammade hem andraplatsen.

Förhoppningar, besvikelse, frustration, beslutsamhet, satsning, spänning och sist men inte minst resultat, glädje och jubel. Så skulle man kunna sammanfatta den värmländske rallytalangen Pontus Tidemands helg i Rally Sweden. Efter tre något komprimerade tävlingsdagar, säkrade han andraplatsen i den hårdaste WRC 2-uppställningen på länge och bröt äntligen mönstret att inte få till det i hemmatävlingen. Inte heller segern var långt undan – britten Elfyn Evans vann över Pontus med 14.7 sekunder.

– Just nu känns det jättebra, säger Pontus. De senaste åren har det alltid varit något som strulat till sig för mig i Rally Sweden och man vill bara leverera, särskilt när man vet att hemmapubliken hejar och hoppas. Vinsten var inte långt bort, men efter en helg som denna sätter vi ändå verkligen pris på andraplatsen.

Det milda vädret hade satt käppar i hjulen för arrangörerna av den svenska deltävlingen i Rally-VM som i början av veckan blev tvungna att korta ner årets upplaga. Istället för de ursprungliga 21 sträckorna skulle 13 köras och endast Vargåsensträckan skulle få ett andra varv. Kallare temperaturer infann sig framåt veckoslutet och invigningen skedde enligt planerna på torsdag kväll, men den första sträckan kördes inte förrän på fredagsmorgonen.

Annons

Pontus, som nu gjorde sin första tävling tillsammans med den erfarne Jonas Andersson i högerstolen, fick en bra start trots att han saktades ner av en långsammare bil framför. De hade en stabil plats i topp tre när de plötsligt fick problem med den bakre drivaxeln, vilket lämnade dem med enbart framhjulsdrift och de tappade över 50 sekunder. Den vanligtvis så lugna och fokuserade Pontus blev märkbart frustrerad innan duon tack vare mekanikerträningen de fått på SKODAs högkvarter kunde fixa till problemet på transportsträckan.

– Ett litet tag trodde jag faktiskt det var kört och det var det sista jag ville, vi hade ju precis kommit igång. Men hur besviken man än blir i stunden får man aldrig ge upp, poängterar Pontus.

Fighten tillbaka började direkt och de kunde avsluta fredagen genom att ta en sträckvinst.

På lördagen var målet solklart – att hämta in så mycket tid som möjligt, men att hålla sig på rätt sida av riskgränsen. Pontus hittade farten från start och hade snart tagit sig från fjärde till andra plats. Sträcktiderna var riktigt bra dagen igenom, men mest imponerande var ändå första varvet på Vargåsensträckan, där Pontus var snabbast och slog näst snabbaste Evans med nästan 11 sekunder. Dessutom blev det även sträckseger på superspecialen på Färjestads travbana och det räckte till en fjärde tid totalt, med de flesta WRC-bilar bakom. På lördagskvällen hade Pontus kört in så pass mycket tid att tidsglappet till Evans nu hade minskat till 17.9 sekunder.

Under tävlingens gång blev ännu en sträcka struken på grund av den påverkan vädret gjort på vägen och det innebar att bara en sträcka väntade på söndagen. Pontus lyckades visserligen slå Evans och ta ytterligare sekunder, men glappet var som misstänkt ändå för stort för att rå på. Finnen Teemu Suninen satte också en imponerande snabb tid och passerade Pontus i sammandraget med 0.1 sekunder och flyttade tekniskt ner honom till tredjeplatsen – men Suninen kör utanför VM-poäng så andraplatsen i WRC 2 går ändå till Pontus.

– Med tanke på att vi tappade 55 sekunder på fredagen kan vi inte annat än vara nöjda. Vi vet vad vi kan göra, vad vi kunde ha gjort och det tar vi med oss till nästa tävling. Helgen har varit grymt kul och jag är så tacksam för alla som hejat ute i skogen. Vägarna har också varit bra trots de svåra förhållandena så arrangörerna ska ha en stor eloge för det. I övrigt har det som vanligt fungerat felfritt med teamet och Jonas har läst noterna i världsmästarklass. Nu är jag ännu mer taggad för resten av VM-säsongen, det här var bara början och i Portugal kommer vi bli farliga, säger Pontus med ett leende.

I år är det full satsning på VM och WRC 2 som gäller för Pontus och nästa tävling för honom och Jonas blir alltså Rally Portugal som avgörs mellan den 19 och 22 maj.
Resultat Rally Sweden WRC 2
1. Elfyn Evans 2:05:04.4
2. Pontus Tidemand +14.7
3. Esapekka Lappi +1:50.9
4. Anders Grondal +1:53.0
5. Eyvind Brynildsen +2:30.5

Annons