Pontus Tidemand inför debuten i Wales Rally GB

SKODA-föraren Pontus Tidemand börjar bli rutinerad när det gäller Rally-VM. Han är inne på sitt femte år i serien, men har aldrig deltagit i den brittiska deltävlingen – förrän nu. Wales Rally GB är känt för att vara en lerig historia och Pontus är laddad för att ta sig an de snabba grusvägarna till helgen.

– Wales brukar historiskt sett passa oss skandinaver eftersom det påminner lite om våra hemmavägar, så jag hoppas vi kan göra bra ifrån oss, säger Pontus. När man kör en tävling för första gången har man inte mycket att relatera till i praktiken, men jag satsar helt enkelt på att vara så snabb jag kan.

De snabba vägarna i Wales är inte de mest tekniskt krävande i VM, men däremot är det ofta det oberäkneliga vädret och vägförhållandena som gör tävlingen utmanande. Det är omöjligt att veta vad som väntar – regn, dimma, lera, snö och is har tidigare varit faktorer som förarna fått tampas med. I år ligger tävlingen något tidigare än vanligt, vilket gör att det kan bli ett torrare rally, men det påverkar knappast svårighetsgraden. Dessutom finns inget serviceuppehåll under någon av de tre tävlingsdagarna och därmed blir det desto viktigare att hålla bilen intakt för att nå målet i slutet av dagen.

– Jag tror det är viktigt att hitta en bra rytm så fort som möjligt, försöka känna sig bekväm och våga ha självförtroende också i de svåraste förhållandena. Även om jag själv gör mitt första Wales Rally GB så har jag en co-driver med mycket erfarenhet härifrån bredvid mig och det hoppas jag kan stärka oss, säger Pontus och syftar på Jonas Andersson som han haft i högerstolen hela året och format ett perfekt teamwork med.

Jonas och Pontus

Pontus och Jonas har så här långt deltagit i fem deltävlingar i årets WRC 2-mästerskap och ligger på femte plats i totalen. De har tagit pallplaceringar i tre av tävlingarna, inklusive en imponerande seger i Portugal. I tillägg till det körde de även det tyska VM-rallyt, dock utom tävlan i WRC 2, men teoretiskt sett hade resultatet gett dem en pallplats även där. I nuläget har de tyvärr ingen chans att ta hem mästerskapet men ser på tävlingen på samma sätt som de föregående.

– På pappret kanske det är mindre som står på spel, men tävlingen är absolut inte mindre betydelsefull för det. Vi är här för att jaga ett bra resultat både för vår egen del och för SKODA Motorsport och erfarenheten vi får här blir extra viktig för mig med tanke på framtiden, förklarar Pontus.

Wales Rally GB startar på fredag morgon med målgång på söndag eftermiddag. Totalt omfattar rallyt 22 specialsträckor som sammanlagt uppmäter strax över 330 kilometer. Serviceplatsen är lokaliserad till Deeside och sträckorna är belägna i mellersta och norra Wales.

Nuvarande ställningen i WRC 2
1. Elfyn Evans (GRB) 120 poäng
2. Teemu Suninen (FIN) 105 p
3. Esapekka Lappi (FIN) 82 p
4. Jan Kopecký (CZE) 80 p
5. Pontus Tidemand (SWE) 67 p
6. Nicolas Fuchs (PER) 59 p
7. Armin Kremer (DEU) 55 p
8. Hubert Ptaszek (POL) 42 p
9. Marius Aasen (NOR) 41 p
10. Pierre-Louis Loubet (FRA) 36 p