Pontus Tidemand tog andraplatsen i Spanien

Annons

VM-säsongen börjar närma sig slutet och att komma hem från Rally Spanien med ett bra resultat var viktigt för både EVEN Managements Pontus Tidemand och hans team SKODA Motorsport. Och Pontus gjorde vad som krävdes av honom när han trots lite tekniskt trubbel levererade snabb och taktisk körning för att säkra andraplatsen i tävlingen.

Det spanska VM-rallyt inleddes med en av mästerskapets mest spektakulära publiksträckor på Barcelonas gator på torsdagskvällen för att sedan fortsätta med grussträckor under fredagen. Pontus Tidemand visade sig snabb trots det svåra väglaget efter kraftigt regn och på fredagens sista sträcka övertog han ledningen från tjecken Jan Kopecký, som även han är fabriksförare för SKODA.

Som den enda tävlingen i VM-kalendern där grus och asfalt mixas, ökade utmaningen när såväl bilar som förare fick ställa om sig inför lördagens etapper på asfalt. Pontus, som har sällskap i högerstolen av co-drivern Jonas Andersson, hittade rytmen redan under förmiddagen men utmanades av Kopecký som är känd som asfaltspecialist. Det blev en kamp mellan de båda Skodaförarna och med den erfarenheten Pontus har, kunde han hålla sig på rätt sida av gränsen och inte jaga för hårt samtidigt som han höll spänningen vid liv.

– Ju mer vi gasar för att vinna tid, desto större blir riskerna och i en sådan här situation är placeringen för mycket värd för att sättas på spel, berättar Pontus. Dessutom kan jag erkänna att vi tampades med några tekniska problem som höll oss tillbaka. Vi gav absolut inte upp tanken på att upprepa fjolårets seger men var medvetna om jobbet vi var här för att göra.

Annons

Pontus behöll sitt mogna förhållningssätt även under den avslutande tävlingsdagen och lyckades vara snabbast på söndagsmorgonens två första sträckor, vilket sammanlagt gav honom fem sträcksegrar i helgen. Teamkompisen Kopecký slutade som vinnare i WRC 2-klassen med Pontus endast 15 sekunder efter.

– Jag är glad att vi kunde prestera för att ge SKODA första och andra plats, det var det stora teammålet för helgen. Personligen hade jag hoppats på seger eftersom det här tyvärr innebär att chansen att vinna mästerskapet försvinner, men vi gjorde vårt bästa efter förutsättningarna. Vi slutar ändå med känslan på topp eftersom allt fungerade hundraprocentigt sista dagen. Erfarenheten vi har fått här kommer med all säkerhet till nytta, jag hoppas ju vara tillbaka här nästa år, säger Pontus med ett leende.

Pontus och Jonas är tillbaka i WRC-cirkusen redan om två veckor då det är dags för Wales Rally GB som avgörs mellan den 27 och 30 oktober.
Resultat Rally Spanien WRC 2
1. Jan Kopecký (CZE) 3:22:08.7
2. Pontus Tidemand (SWE) +15.3
3. Frigyes Turán (HUN) +14:54.1
4. Jim van den Heuvel (NLD) +25:02.6
5. Teemu Suninen (FIN) +29:09.0

Annons