R5 för Lars Stugemo som tipsar om utlandsstarter

Annons:

Intervju med Lars Stugemo som vet vilken klass han gärna vill köra under rallysäsongen 2023. Och han bjuder tips och drömmar om rallytävlingar utomlands.

Vi fortsätter Silly season 2023 och nu är det dags för stockholmaren Lars Stugemo som tävlar för en gotländsk klubb och gärna tävlar utomlands. Men som trivs på de svenska rallyvägarna och berömmer dess arrangörer och funktionärer.

Lars berättar om säsongen som gått och vad han har för planer för 2023. Även om utlandsstarter samt när han var nära att köra en 2019 års WRC-bil i den svenska rallyskogen.

Namn Lars Stugemo
Klubb Gotlands MF
Ort Saltsjöbaden
Co-driver Kalle Lexe, Ryds MK
Sponsorer
Aktivera Stockholm. Korttidsboenden för barn och ungdomar med särskilda behov
Rex Travel, Sveriges bästa resebyrå för affärs- och privatresor
Screenbolaget, Sveriges ledande tryckeri med allt från screentryck till företagsprofilerade kläder. Grym service.
Skarp Agent, Nordens bästa agent för top-notch fotografer.
Bil Under 2022 åkte vi tre olika bilar. Skoda Fabia R5 (2020), Skoda Fabia R5 Evo (2019) och Hyundai R5 (2019)

Tre bilar, berätta lite om dom.
– Skodan sålde vi till Nybe under våren och den användes sedan av Jonas Kruse och Albin Nordh under SM. Det var bra fart i den visade det sig…

Annons:

– Istället hyrde vi, resten av 2022, från EKS i Sverige och Kovax (Toms Polska Team) i Lausitz. EKS är superproffs, alltid bra material och god ordning, och dessutom kul att hänga med. Kowax fungerade också mycket fint.

Berätta om säsongen 2022 och hur den gick. Hur många tävlingar körde du? 
– Well, säsongen gick bra tycker vi. Flera pallplatser, någon totalseger i mindre tävlingar och vi åkte hela SM-säsongen. Väldigt, väldigt fina tävlingar allihopa. Sverige kan verkligen rally. Och alla arrangörer och funktionärer gjorde ett superjobb. Tack!

Lars och Kalle flyger fram i Arctic Ralli 2022

– Vi började i Boden och åkte sedan direkt till Rovaniemi för Arctic Ralli, en av våra absoluta favorittävlingar. Mörkt, kallt, svårt – och alltid massor av snö och is. Sedan åkte vi lite MAS-tävling hos Paul i Rissne, också helt fantastiskt med recce på förmiddagen, mycket SS och sedan klara vid 16:00. Superbra koncept.

– Sen blev det grussäsong med SRC, SM och även en tur till Åbo för tävling i Finska Mästerskapen.

– Vi avslutade i Sverige med ett väldigt kul rally på min favoritö Gotland, som att åka utomlands fast i Sverige som jag brukar säga. 2022 gick i mål i Lausitz Rally där vi tävlade bra och lyckades bli åtta totalt. Med bra hjälp av Tom Kristensson och Andreas Johansson och Kowax. Kul, svårt och utmanande.

– Sammanlagt blev det 16 tävlingar under säsongen plus lite test.

Nu väntar ny säsong, vad kommer du att köra för bil?
– Mmm, vi har inte riktigt bestämt vad vi ska göra 2023. Troligen avvaktar vi till grussäsongen och ser vad vi känner oss sugna på. Men, helt klart blir det att åka R5, de går bra och är väldigt väl utvecklade – både väghållningsmässigt och för hållbarhet.

– Vi kommer åka det vi tycker är kul – rally och motorsport ska vara kul. Det är väl liksom hela iden tänker jag.

Har du någon drömtävling, som du inte kört ännu? 
– Vi har ju åkt otroligt många bra och spännande tävlingar. Azorerna, Rally Sweden, Rally Finland, Rally di Roma, Rally Gotland, SSR och så vidare Men en tävling som verkar fin är Nya Zeeland – lång bort dock.

Lars och Kalle blir åtta totalt i Lausitz Rally 2022

För den som ännu inte prövat på att köra utomlands, men som vill. Vad har du för tre snabba tips att ha koll på i förberedelserna?
– Bara gör det. Finland, Norge och Danmark är inte långt bort. Inte heller Tyskland, om man bor i södra Sverige i alla fall.

– Se till att du kan göra egna noter. Då kan du ju åka i princip vart som helst i hela världen.

– Tag hjälp. De som varit där tidigare hjälper gärna till. Likaså de lokala teamen och arrangörerna – de är alltid väldigt glada att få dit internationella tävlande och kommer hjälpa dig.

Har du någon favorittävling utomlands, eller Sverige, som du rekommenderar att köra, och vad är det som gör den tävlingen så speciell?
– Arctic Rally. 200 kilometer specialsträckor. Garanterat snö och is. Svårt, kallt och roligt. Obegränsad recce så en bra vecka att komma igång på. Och du behöver inte vara orolig om det blir vinterföre eller inte.

– Rally Gotland. Som att åka utomlands fast i Sverige. Väldigt annorlunda vägkaraktär,  fantastiskt, och Gotland är ju så vackert.

– Slottsprinten. Fantastiska vägar och mitt i semestern så alla har tid och lite lugn och ro att njuta av helhetsupplevelsen. Nystrand, Leffe & Co gör det grymt bra.

– Resten. Inklusive Sydsvenska, Östersund, Boden, Arvika, Fagersta och så vidare.

Vilka är de tre bästa bilarna du kört under karriären?
– Ford Fiesta WRC 2019. Gjorde en dag i Finland med Janne Tuohinos bil precis innan pandemin stängde världen. Enormt lättkört. Vi hade en plan att köra den lite i Sverige – men det gillade inte RU tyvärr.

– BMW Z4 GT3. När jag åkte racerbil så fick jag förmånen att tävla med en sådan. Jag åkte med både West Coast Racing och ett tyskt team Schubert Motorsport. Grym maskin.

– Skoda Fabia R5 Evo. EKS bil är enormt bra, med bra fjädring, diffar och inställningar kör den sig själv. Nästan…

Lars Stugemo

Rally är livet, men livet är inte bara rally. Du driver även en insamling till förmån till cancerforskningen, #FkkCancer heter den och som man bland annat kunnat läsa om i sociala media och se på tävlingsbilar i flera år. 
– Precis, #FkkCancer har samlat in 300.000 kronor till forskning hittills. Vi donerar till Cancerfonden och Barncancerfonden samt en Lions Cancerforskningsfond i Gagnef, där min dotters mormor bor och arbetar ideellt med den.

Och hur kan man stötta den?
– Vi säljer klistermärken, t-shirts och lite annat på Sunnysides Experiences facebooksida där finns även mer information och vårt Swishnummer som är 123 514 02 23. Alternativt kan man köpa av våra ambassadörer Malm Motorsport, Madicken Swärdh, Appelskog Bil, Miro Motorsport.

Swisha till Fkkcancer är väldigt enkelt!
Att swisha till #Fkkcancer är väldigt enkelt! – Hälsar redaktören!

Vi tackar Lars för intervjun och tipsen. Och vi ser fram emot att läsa om nya rallyäventyr för Lars och Kalle under 2023, från såväl på hemmaplan till utländska rallyskogar.

Annonser: