Bangers racing i Emmen: Hur mycket tål en Volvo?

Annons

Banger racing kan vara den primitivaste varianten av bilsport, en europeisk variant av Stock Car som mer verkar härstamma från den mörka medeltiden. I en sport där det gäller att överleva så många varv som möjligt på ovalen kan så klart Volvo vara, om inte ett vinnaralternativ, så ett säkert alternativ när det smäller på.

Alltså, vi gör klart det här från början, Banger racing verkar vara en helt galen sport. Sätt ett 40-tal våghalsar i skrotbilar preppade med bland annat bur, flyttad tank och en stor tjock stålplatta under stolen som säkerhetsutrusning. Sen släpp ut dem på en ovalbana, kör 12-15 varv och den som kommer i mål först vinner. Eller nej, det är den som kommer i mål som ”vinner”, för det går ut på att krascha och mosa konkurrenternas bilar. Dela ut priser till Tävlingens underhållare, Bästa krascharen, Finaste (före tävlingen så klart) bilen med mera. Ja ni förstår hur det kan se ut.

Redan någon gång på 1960-talet kom några racingarrangörer på att hej, det publiken gillar mest på våra tävlingar är ju när de tävlande kraschar. Varför inte arrangera tävlingar där det går ut på att krascha, då får plåtgamarna i publiken så de blir nöjda. Sagt och gjort, tävlingarna började i England och har sedan dess spritt ut sig till Irland, Holland och Belgien. Framåt 80-talet blev tävlingarna mer uppstyrda med bättre säkerhetsutrustning och större arrangemang.

På filmen ovan är det mestadels 80- och 90-tals bilar, men under åren har det även till publikens jubel skrotats mängder av rariteter på ovalerna, något som ständigt får kritik från märkes- veteransbilsentusiaster. Surfa runt lite på Youtube och du kommer att finna hårresande krascher av bilar som du bara trodde fanns på Power Meet eller museum. Men även husvagnar, lastbilar och till och med bussar mosas till oigenkännlighet på banorna.

Annons

HANS-skydd någon? Ja det kan man ju fråga sig efter att sett filmen. Undertecknad hade förutom att spänna på sig HANS-skydd även rullat in sig i 30 meter bubbelplast och fyllt bilen med skumgummi. Men det verkar faktiskt finnas regler. Funktionärer viftar med röda flaggor om det är uppenbar fara för chauffören i en tillplattad bil, och då blåses heatet av för undsättning innan det körs igång igen.

Men det finns inte ord nog för att beskriva – det måste ses, som på filmen. Antalet Volvobilar verkar vara överrepresenterat i den nederländska Banger racingen, kanske för att de är robusta bilar och att några av dem även tillverkats i belgiska Gent. Och i den här filmen från tävlingshelgen i Emmen i somras gick det säkerligen åt fler Volvos än under alla år av folkracefestivalen Semesterracet i Vimmerby.

Se mer Bangers Racing film på Autorodeo Nederland 

Annons