Här är kalendern för Rally-SM 2018

Nu i helgen sattes tävlingar och datum för Rally-SM 2018. Totalt kommer 2018 års mästerskap att bestå av sju deltävlingar med start i snösäkra Vännäs för att avslutas i Östergötland och Linköping redan i början på september.

Förutom öppet rallyforum var det många SGA-möten det gångna veckoslutet uppe i Arlanda. Även styrelsen för MAS (Motorsportarrangörerna i Sverige) träffades för att räta ut de sista frågetecknen runt SM-kalendern i rally för 2018.

– Vi har diskuterat olika datum, för vi vill helst inte köra för tidigt på året då det är mörkt dygnet runt. Kallt kan det också vara, säger Roland ”Mikro” Åström.

Mikro Åström

 

Senast Vännäs MK fanns med som SM-arrangör var 2007, och då var Mikro tävlingsledare.
– Om jag blir det igen har vi inte diskuterat färdigt än, fortsätter han med ett skratt.
Senast, då 2007, vann hemmaåkaren Thomas Rådström i en Olsbergs Corolla före Mats Jonsson. Nu återkommer Vännäs med en deltävling i SM den 2-3 februari.

Tre veckor senare är det dags för Östersund Winter Rally, och grussäsongen inleds som vanligt i maj med South Swedish Rally. Nästa anhalt är Askersund första helgen i juni. Senast Rönne MK, med endast ett hundratal medlemmar, körde en SM-deltävling var 2015. Då segrade Mats Jonsson före Patrik Johansson och Robin Friberg.

– Vi har tidigare alltid kört på hösten, men då är det tight i kalendern, säger banchefen Andreas Haraldsson.

2015 var Askersund den enda en-dagars tävlingen i SM.
– Vi tyckte det var klockrent, med rek på fredagen och tävling på lördagen. Och vi uppfattade att förarna också var nöjda, fortsätter Andreas utan att redan nu garantera att upplägget blir så även 2018.

SM-veckan sommar blir en del också i svenskt mästerskap i rally, och om två år är det Helsingborg/Landskrona samt Malmö som är samlingsplats. Datum är ännu inte bestämt, men troligt är andra eller tredje veckan i juli.

Efter det avslutas Rally-SM 2018 med Hässleholm i augusti och final i Linköping i september.

Kalender Rally-SM 2018
2-3 februari, Vännäs
23-24 februari, Östersund
11-12 maj, SSR
1-2 juni, Askersund
Juli, SM-veckan Helsingborg/Landskrona och Malmö
11-12 augusti, Hässleholm
7-8 september, Linköping