Allt om nya Toyota Yaris WRC 2017

Annons:

Här har ni Toyotas nya Yaris WRC som Toyota Gazoo Racing ska tävla med i 2017 års världsmästerskap i rally, WRC. Den lilla futuristiska rallybilen ser ut att vara hämtad från en annan dimension när man kollar in de närmare. Det nya reglementet för WRC-bilarna har verkligen gett ingenjörerna fritt spelrum.

Toyota är tillbaka i Rally-VM efter 17 år och många rally- och Toyotalovers världen över kommer fira julafton från den 24 december och framåt. För Toyota med rallylegenden Tomi Mäkinen och Toyota Gazoo Racing är tillbaka och kommer till premiären i Monte Carlo med två finska rally-ess i varsin Yaris WRC.

Tusentals timmar utvecklingsarbete och tester det senaste året ligger bakom de två tävlingsbilar som nu är i stort sett klara för den första deltävlingen i Monte-Carlo om drygt en månad.

Toyota Yaris WRC 2017

Yaris WRC är byggd från grunden för FIAs tekniska reglemente för 2017 och tillhör den nya generation rallybilar. Under huven har Toyota-bilarna en 1,6-liters direktinsprutad turbomotor på över 380 hästkrafter som driver alla fyra hjulen via en 6-stegad växellåda.

Annons:

Inför säsongen 2017 har Toyota Gazoo Racings teamchef Tommi Mäkinen gått all in på sisu och kontrakterat ett helfinskt team av förare och kartläsare:

Jari-Matti Latvala är försteförare, och kör tillsammans med kartläsaren Miika Anttila. Jari-Matti Latvala är en mycket rutinerad rallyförare som debuterade som 17-åring i rally-VM 2002. Han har 169 starter och 16 WRC-segrar i ryggen.

Andreförare är Juho Hänninen, som tävlar för Toyota Gazoo Racing WRC tillsammans med kart­läsaren Kaj Lindström. Även Juho Hänninen har lång rallyerfarenhet och har aktivt medverkat i utvecklingen av Yaris WRC-bilen ända från början.

Toyota Yaris WRC 2017

Som testförare har teamet kontrakterat 2016 års WRC 2-vinnare Esa-Pekka Lappi, som kommer att köra tillsammans med kartläsaren Janne Ferm.

Den 20–22 januari är det VM-premiär i Monte Carlo, och för de blågula rallylovers som inte tar sig råd och tid att åka ner till rivieran, så får vi vänta till den 10–12 februari när VM-showen kommer till de värmländska skogarna.

Toyota Yaris WRC 2017

 

Tekniska fakta Toyota Yaris WRC

Motor
Typ: 4-cylindrig turbomatad direktinsprutad radmotor
Cylindervolym: 1,6 liter
Max effekt: Över 380 hästkrafter
Max vridmoment: Över 425 Nm
Borrning/slag: 83,8 mm / 72,5 mm
Insug: 36 mm, enligt FIAs reglemente

Transmission
Växellåda: 6 växlar, hydraulisk växling
Fördelning: 4-hjulsdrift, 2 st mekaniska differentialer, aktiv centerdifferential
Koppling: Dubbel sintrad koppling

Chassi/fjädring
Fram/bak: Macpherson
Fjädringsväg: Hemlig
Styrning: Hydraulisk kuggstångssstyrning
Bromssystem: Grus: 300 mm luft- och vätskekylt, Asfalt: 370mm luft- och vätskekylt

Mått och vikt
Längd/ bredd/ höjd: 4 085 mm (inkl. spoiler) / 1 875 mm / ställbar
Spårvidd: Ställbar
Hjulbas: 2 511 mm
Minimivikt: 1 190 kg

Prestanda
Acceleration: Hemlig
Topphastighet: 201 km/tim

Annonser: