Hjulkalender 2016 – lucka 9: När Zlatan skulle köra rallybil i Alunda

Bakom lucka 9 gömmer sig nummer 9 – vi snackar så klart om fotbollsstjärnan Zlatan Ibrahimovic som brukar spela med nian på ryggen runt om i de europeiska storklubbarna. Men den här dagen, inför Fotbolls-EM 2004, var Zlatan och de andra i landslaget på plats i uppländska Alunda för att få sig en rallylektion.

Det kan sägas direkt, Zlatan var inte med och körde rallybilarna, men däremot bjöd han på några bredsladdar i en gocart, så det kanske finns talang bakom en ratt med. Men det var flera andra spelare som tog chansen den här soliga dagen i maj 2004, som Kim Källström, Fredrik Ljungberg och Olof Mellberg.

Zlatan Ibrahimovic

Upplägget var att varje spelare skulle köra två olika rallybilar längs en vändslinga med konor. Tiderna från de båda åken, som tog mellan 45-60 sekunder, las ihop och lägsta tid vann. Rullande start och målfålla var det som gällde med strafftillägg för påkörda konor. Två sekunder för påkörd kona ute på banan och fem sekunder för de i målfållan.

Zlatan

De modiga som lånat ut sina kära ögonstenar var Almunges Tony ”Roten” Jansson som var på plats med sin 2,3 liters Escort och Östhammars Simon Löfström med sin Ekonomi-Golf. Båda åkte även med som kartläsare och instruktörer i bilarna. Dessutom fick de tre bästa spelarna åka med Uppsalas Dick Wicksell som var på plats med sin Super-Subaru som drog till sig många blickar.

040526fotbollslandslaget1zm

Ni kan läsa det stora bildreportaget från Fotbollslandslaget kör rallybil som innehåller fler fotbollsprofiler än ett vanligt Sportspegeln. På filmklippet ser ni bland annat självaste Kim Källström som fick spruta champagnen efter två jämna åk.