Ogier snabbast på Shake down men Mikkelsen var kungen

Annons

Säsongen 2017 började som 2016 slutade, Ogier i topp och Andreas Mikkelsen tvåa. Men med skillnaden Ogier numera kör Ford och att Mikkelsen rattade en Skoda Fabia R5! Men än så länge var det bara shake down inför Rallye Monte Carlo och därtill lite rävspel om vilka däck man skulle nöta på.

Sent på onsdagseftermiddagen den 18 januari var det då dags – utsläpp av de nya WRC-bilarna när det var dags för Shake Down inför den 85:e upplagan av det legendariska Rallye Monte Carlo. Kanske inte den mest rättvisa tävlingen att avgöra rallybilars kapacitet på då underlaget, asfalten, brukar varieras med snö, is, vatten eller att bara vara torr och fin.

Det blev också lite tjuv- och rackarspel med däcksvalen, något som gjorde att många höjde på ögonbrynen allt eftersom tiderna ramlade in. Men först ut var den regerade världsmästaren Ogier med nummer 1 på Forden som satte dagens snabbaste tid direkt på den första vändan på den 3,35 kilometer långa sträckan.

Annons

Underlaget bestod av mest av torr asfalt och flertalet ekipage valde att spara på sina dubbdäck inför de kommande specialsträckorna som avgörs högre upp i bergen med snö och is, då blir varje sparat dubbdäck guld värda. Till exempel så valde Kris Meeke att krisa runt på slicks och tiderna blev därefter.

Däremot fick Andreas Mikkelsen den bästa av bästa starter, utan WRC-kontrakt så var den norske wx-VW-föraren dagens näst snabbaste förare efter sin gamle teamkompis. Och det i en Skoda Fabia R5 i WRC2-klassen. Hur långt det räcker totalt i rallyt vet vi på söndag, men det känns som om att det blir tufft för Pontus och Emil att matcha världens näst snabbaste förare.

Rallye Monte Carlo 2017

Emil Bergkvist och Joakim Sjöberg avklarade tre rundor på stabila tider enligt resultatlistan, de putsade för varje åk och visade att de kommer att vara med och köra om det i helgen, om än att målgången är viktigast. Och kommer de bara i mål blir det säkerligen med en skön samling WRC2-poäng.

Utanför WRC2 men med blickarna på sig, Pontus Tidemand och Jonas Andersson gick ut på det senare passet på sträckan, körde tre rundor och till slut var de tre tiondelar efter Emil och Joakim.


Topp-10 Shake Down – Rallye Monte Carlo 2017
1. Sébastien Ogier Ford Fiesta 2min 18.1sec
2. Andreas Mikkelsen Skoda Fabia R5 2min 22.3sec
3. Ott Tänak Ford Fiesta 2min 24.2sec
4. Jari-Matti Latvala Toyota Yaris 2min 25.2sec
5. Hayden Paddon Hyundai i20 Coupe 2min 25.8sec
6. Dani Sordo Hyundai i20 Coupe 2min 26.0sec
7. Juho Hänninen Toyota Yaris 2min 26.6sec
8. Thierry Neuville Hyundai i20 Coupe 2min 26.9sec
9. Eric Camilli Ford Fiesta R5 2min 29.4sec
10. Jan Kopecky Skoda Fabia R5 2min 29.9sec

21. Emil Bergkvist Citroën DS3 R5 2min 36.1sec
24. Pontus Tidemand Škoda Fabia R5 2min 36.4sec

Men det är imorgon det börjar på riktigt. 

Annons