Junioren Pontus Åhman chockade alla på SS1 i SM-premiären

Annons

Plötsligt händer det – och det rejält på den första sträckan i SM-premiären. Junioren Pontus Åhman från Almunge MK var med sin Opel Corsa inte bara snabbaste 2wd totalt utan satte också den nionde bästa tiden totalt i det över 100 bilar stort startfältet. Men det hade kunnat gå ännu snabbare!


Snacka om en drömöppning
för Pontus Åhman och hans co-driver Filip Weinefur i årets Junior-SM i Rally. Trots en dålig start i Opel Corsan med motorstopp i starten på SS1 flöt det på så bra på den första sträckan att när alla tider räknats var de inte bara överlägset snabbast i klassen, de var också snabbaste 2wd totalt och hade bara åtta av landets absolut bästa 4wd-förare framför sig.

I det andra åket var de lite mänskligare, men till det fanns det också en förklaring.

Motorsport4sale passade på att intervjua den unge upplänningen om uppladdningen, tiden på SS1 och hur långt kan det gå på söndagens SM-sprint.

Annons

Tillbaka i Sverige och Rally-SM, berätta om förberedelserna för SM-premiären.

– Vi hade egentligen inte förberett nånting, tanken var att åka utomlands, men efter att en sponsor tyvärr inte kunde vara med längre så bestämde vi ganska sent att köra SM.

Vad hade ni för målsättning inför lördagen?

– Målsättningen var självklart att vinna för min del, men jag vet inte riktigt om de kändes möjligt, allting kändes väldigt oplanerat inför plus att jag och Filip aldrig har åkt ihop förut.

Pontus Åhman

Ja det skulle ju gå bra visade det sig. Men tro det eller ej, det hade kunnat gå ännu fortare. Pontus berättar vidare.

Den otroliga tiden på SS1, kändes det i bilen att ni hade sånt flow?

– Den där tiden vart lite som en chock, vi körde nämligen motorstopp i starten och hade lite avsläpp på sina ställen. Jag misstänkte att tiden skulle vara topp-5 i SM, men hade inte en aning att den kunde vara så bra.

Berätta om det andra åket

– Andra åket började mycket bättre! Vi bestämde att ta de lite lugnt men efter halva sträckan gick en servoslang av. Därmed fick vi slå av på tempot ytterligare och kämpa i mål.

Med resultaten och tiderna i ryggen från lördagen, vad blir det för taktik inför SM-sprinten?

– Taktiken är att slå på en rökare i första åket! Gör vi en bra tid där så kommer man kunna ta de lite lugnare i andra åket. Men grundtanken är  att åka fort och publikfriande.

Och vad har ni för fortsatta planer för  2017?
– Det blir JSM resten av säsongen och förhoppningsvis någon eller några utlandsstarter.

Pontus och Filip går ut som elfte bil i det 25 bilar stora startfältet för 2wd i SM-sprinten.

 

Annons