Ola och Victor vann premiären av årets 1300 Rallycup

Annons

I lördags avgjordes första deltävlingen i 1300 RallyCup när Z-trofén i Stugun kördes. Endast sju ekipage valde att åka de många milen upp för att om möjlig få åka på snösäkra vägar. Men de skulle få uppleva riktigt vinterrally och för flera ekipage även träna lite snöskottning i kampen mot klockan.

Tre ekipage hann faktiskt med att känna lite på föret hos Depå Grande redan på fredagen. Det är viktigt att hitta den rätta känslan för i första hand bromspunkterna. Eftersom man i cupen bestämt att köra med enhetsdäck, som kostar hälften av de andra, och dessutom med begränsat dubbutstick, till förmån för arrangörer och egna plånboken, som visserligen håller längre men ger lite sämre fäste. Något som säkert gav en Aha-upplevelse för några.

Snösäkerheten i skogarna kring Stugun svajade betänkligt på lördagen när termometern visade plusgrader och ett lätt duggregn föll. Men det skulle visa sig att det blev riktigt vinteråka av trots allt.

SS1 var enbart 1,7 kilometer lång och låg precis i utkanten av Stugun. Den var av byvägskaraktär och hade några kluriga svängar som helt klart gjorde den värd att åka.

Annons

Här var fjolårstrean Joacim Rydin och Magnus Simensen imponerande snabbast trots rattrosten, tätt följda av Juniormästarna Marcus Morén och Robin Hallman. Samtliga sju tog sig igenom och var nu laddade för en tremilare ute i skogen.

Här på SS2 var veteranen Ola Strömberg tillsammans med tillfällige kartläsaren Victor Johansson från Ryd snabbast tätt följda av Rydin och Simensen. De första tog dock över ledningen med futtiga två sekunder. Efter dem blev det ännu jämnare då Morén och Hallman åkte lika på tiondelen med Joakim Hiljeström och Benny Holmstrand. De förstnämda höll dock tredjeplatsen med hela sju tiondelar före fjärdeplacerade Hiljeström.

Bakom denna kvartett utspelades den tredje duellen. Robin Granfors och Andreas Nilsson (nya för i år) passerade Vesa Kujanpää och Renata Njegovec och höll femteplatsen med en hel tiondel tillgodo. Tyvärr blev denna sträcka avkortad till ”endast” drygt två mil men det var ingen som klagade på det.

Nu var det dags för en halvtimmes service för att sedan ge sej i kast med den dryga tre mil långa SS3.

Ola och Victor höll Rydin och Simensen stången och kunde kassera in vinsten. I fighten om tredjeplatsen var det Morén och Hallman som höll huvudet kallast och klarade av alla blindskär på den snabba och omväxlande sista sträckan trots att man denna gång hade nackdelen av att åka först och spåra. Resten av Sukkagänget åkte faktiskt av och fick använda snöskyfflarna.

Bäst att skotta var Anders Nystedt och Björn Wulf som nu tog hand om fjärdeplatsen framför Hiljeström och Holmstrand och Granfors och Nilsson.

1300 RallyCup vill tacka Depå Grande och Stuguns Motorklubb för en trevlig tävling och ett fantastiskt bemötande.

Nästa deltävling blir Bergslagsrallyt den 28 januari, länk till Inbjudan hittar ni här.

Poängställningen efter första deltävlingen finns på 1300 Rallycups hemsida.

Annons