JC Raceteknik siktar högt under SM-veckan

Annons:

I samband med SM-veckan i Söderhamn drar även rallycrossäsongen igång. JC Raceteknik kommer dit med ett starkt startfält i klassen Supercar Lites: William Nilsson, Sondre Evjen fjolårstvåan Thomas Bryntesson och debutanten Oscar Solberg. – Vi går in med målet att vinna serien. Det är vad alla våra förare siktar på, säger teamchefen Joel Christoffersson.


Årets första rallycrosstävling
lurar runt hörnet. Vintermästerskapet RallyX on Ice är planerat att köras i tre deltävlingar: Söderhamn, norska Gol och Östersund. Startskottet blir på söndag under SM-veckan i Söderhamn. Tävlingen är även en rallycross-sprint där en svensk mästare ska krönas.

Teamet JC Raceteknik kommer till start med fyra förare. William Nilsson och Sondre Evjen, som båda körde vinterserien för teamet i fjol, ska tävla. Rallyföraren Oscar Solberg gör snödebut i rallycrossbilen och Thomas Bryntesson, som numera sadlat om till Supercar och under sommarsäsongen ska köra för teamet i både SM och EM, kommer stå på startlinjen i Söderhamn.

– Det blir kul att säsongen drar igång igen. Vi går in med målet att vinna serien, det är vad alla våra förare siktar på. För att lyckas har vi förberett oss med tester på vintervägar i Anttila, säger teamchefen Joel Christoffersson.

Förra året slutade JC Racetekniks Thomas Bryntesson tvåa i serien – samtidigt kom den dåvarande föraren Jonas Ökvist på fjärdeplats i SM. Men i år vill teamet nå ännu högre.

Annons:

– Thomas avslutade starkt under fjolårets RallyX on Ice med två vinster, så han vill vara med och fightas i toppen. Sondre och William är riktigt taggade och kommer även de att sikta på seger. Oscar är ny i teamet. Han har inte så mycket erfarenhet i Lites, förutom ett inhopp under en tävling i Norge för två år sedan. Men det har gått riktigt bra för honom i rally, så jag tror att han kan prestera även i rallycross, fortsätter Joel.

Thomas Bryntesson

För Thomas Bryntesson blev 2016 en lyckad säsong. Förutom segern i RallyX Nordic och andraplatsen i RX2 lyckades värmlänningen knipa ett silver i RallyX on Ice. De sista två vintertävlingarna stod han dessutom högst upp på pallen.

– Det var ett tag sedan jag tävlade, så det ska bli roligt att köra lite igen. Jag hoppas kunna kämpa om segern. Vi har plockat isär hela bilen nu under vintern och gjort i ordning den. Så förhoppningen är att allt ska fungera perfekt under tävlingen, säger Bryntesson själv inför premiären.

JC Raceteknik

I och med den kommande Supercarsatsningen för Bryntesson kan detta bli 20-åringens sista tävling i Lites-bilen. Och att den sker på just vinterväglag har han ingenting emot.

– Det är en speciell känsla att tävla på is. Man kör mer på sladd och får man inte till en bra start är det nästan omöjligt att ta in placeringar. Förra året var det starterna som klaffade sämst för mig. Men jag fick till det bättre under de sista två vintertävlingarna, så förhoppningsvis kommer jag till Söderhamn väl förberedd, konstaterar Thomas inför SM-veckan.

Oscar Solberg

Norske Oscar Solberg, son till multitalangen och motorsportaren Henning Solberg, tävlar till vardags i rally. Men nu kommer han göra JC Raceteknik sällskap i Söderhamn – under sin första rallycrosstävling på is.

– Jag kommer ha riktigt roligt den här helgen och att köra på is med en rallycrossbil ska bli en häftig upplevelse. Det kommer bli en utmaning eftersom alla har exakt likadana bilar och varvtiderna är väldigt jämna. Men det blir en spännande erfarenhet, säger Solberg.

Solberg, som tidigare kört en deltävling i Lites under RX2 i norska Hell 2015, ser fram emot vintermästerskapet.

– Mitt mål är att ta mig till semifinal och väl där hoppas jag självklart på en finalplats. Men det handlar verkligen bara om att ha roligt för min del. Jag satsar framförallt på rally och kommer köra en tävling redan veckan efter (Inte vilken tävling som helst, utan Rally Sweden, reds. anmärkning) – så det här blir en bra träning inför det, berättar Oscar.

17-årige William Nilsson, Tomelilla, är inne på sitt tredje år i klassen Supercar Lites. 2016 slutade han på tredjeplats i SM och inför den kommande säsongen ska han utöka tävlingskalendern genom att köra både RallyX Nordic och RX2 International Series. Och årets första tävling går av stapeln redan till helgen.

– Jag är väldigt taggad på att komma igång och köra igen. Det är spännande att så många nya förare ska delta. Mitt mål är att komma till final. Det kommer bli jättetufft i och med att det är ett rekordstort startfält, men målet är satt och jag kommer göra allt för att försöka uppnå det, säger Nilsson.

I fjol debuterade han på is och trots den minimala vintervanan gick det bra.

– Det är superviktigt att vara på hugget och snabb redan från första heatet. Jag har nackdelen att bo nere i Skåne och just snö är tyvärr ingenting vi har mycket av här. Därför blir det svårt att träna så mycket som jag hade velat, analyserar William.

För Sondre Evjen, från norska Ål, blir det andra gången i vinterserien RallyX on Ice.

– Jag ser verkligen fram emot att få tillbaka tävlingskänslan och fightas med de andra igen. Jag siktar på pallen i serien, så målet blir att kämpa om segern i varje deltävling, speciellt på min hemmabana i Gol, säger Evjen.

Det var under fjolårets RallyX on Ice som Evjen rallycrossdebuterade. Sedan dess har han samlat på sig fler timmar i bilen, bland annat genom tävlingar i RX2 och RallyX Nordic.

– I år har jag mycket mer erfarenhet av Lites-bilen än förra säsongen, så det borde jag ha nytta av direkt. Att köra på isen är enormt bra träning och ger många kunskaper inför sommarsäsongen, avslutar den norske rallycrossföraren.

Tidsschema för söndagens Rallycrossen i Söderhamn
08:15-08:55 Kvalheat 1
09:50-09:30 Kvalheat 2
10:35-11:25 Kvalhet 3
13:23-14:47 Semifinaler
14:30-14:45 Final

Annonser: