FIA planerar att elektrifiera WRC från 2022

FIA-presidenten Jean Todt är frustrerad över att utvecklingen mot elektrifiering går för långsamt inom rallysporten. Han vill se team och arrangörer presentera förslag på hur rallybilarna i WRC ska elektrifieras, helt eller delvis med hybridteknik, till 2022 när det nya WRC-reglementet ska börja gälla, skriver Motorsport.com.

2022 kommer WRC-reglementet att uppdateras och redan i år ska ramarna sättas så att team och fabrikanter kan förbereda sig. Och kanske inte helt otippat höjs nu rösterna för att även rallysporten ska elektrifieras, särskilt när FIA-presidenten Jean Todt själv vill se en utveckling åt det elektriska hållet inom Rally-VM.

– Jag är helt och hållet för att ta hänsyn till utvecklingen även inom rally. Och det är klart att det är en stor frustration för mig att inte se att rallysporten har engagerat sig i åtminstone viss hybridteknik.

– Anledningen är att jag får höra av människor inom rallysporten, att biltillverkarna inte vill ha det. De vill inte ändra reglementet. De vill inte … det är alltid orsaken.

– För mig är detta inget nytt, när jag går på motorutställningar i Frankfurt, Paris, Kina, Japan, Genève, ser jag bara ny teknik. För mig är det frustrerande att se FIA-arrangemang om inte vill använda sig av ny teknik.

– Men nu säger tillverkarna att vi behöver hybridteknik. Teknisk personal hos FIA, med tillverkarnas insyn, arbetar för att genomföra det till 2022. Anledningen till att detta inte hänt tidigare är att de inte ville ha det, säger Jean Todt till Motorsport.com.

Och det var väl bara en tidsfråga att även rallysporten och framför allt WRC-reglementet skulle hamna i fokus för elektrifiering. Något som skett sedan länge inom racing där värstingsbilarna i WEC har hybridteknik och Formula E växer med biltillverkare som ger sig in i mästerskapet. Även rallycrossen har föreslagits bli helt elektrifierat, men där har det runnit ut i sanden, i alla fall än så länge.

Men att det skulle bli rena elbilar är kanske inte aktuellt. Tekniskt är det nog inga problem att lösa, men rent upplevelsemässigt skulle ljudlösa rallybilar blir snäppet roligare att se än att se färg torka. Dessutom skulle det bli farligt för publik och funktionärer som inte hör när bilar är på ingång.

Troligare då att det blir någon form hybridteknik-lösning med elmotorer som ger extra skjuts åt förbränningsmotorer som får stå för ljudet. Toyota tävlar redan med hybridteknik i WEC, och allt fler bilfabrikanter lägger om tillverkningen till hybridteknik och rena elbilar och vill säkert dra nytta av den utvecklingen som de extrema tekniska utmaningarna inom motorsport ger.

Motorsport.com skriver också att M-Sport teamchef Rich Millener berättar att tillverkarna är medvetna om behovet av utvecklingen för 2022.

– Det kommer att finnas någon form av hybrid-teknik (år 2022), det är ett måste, säger Millener och fortsätter.

– Det är det enda sättet att få några av de (nuvarande) tillverkarna att stanna kvar i WRC och det är också det enda sättet för oss att locka nya biltillverkare.

Så här kan det låta i en TK i Rally-VM om några år?

Men hybridteknik inom rallysporten behöver inte vara ett nedköp, så länge det finns ljudande motorer. Se dessa två incar- / onboard-filmer från racingbanorna.

Först med Fernando Alonso på Silverstone i sin Toyota TS050 HYBRID. Snacka om acceleration, och inbromsningar.

Och än sjukare när Timo Bernhard i en Porsche 919 Hybrid Evo krossar varvrekordet på Nordslingan med … just det, hybridteknik. Helt galet.