Pontus Tidemand inför Rally Sweden 2019

Efter debuten i Monte Carlo för Pontus Tidemand i WRC-Forden är det nu dags för att få göra hemmapremiär bakom ratten i den nya generationens WRC-bilar när han kommer till Rally Sweden

Äntligen – alla blågula rallyfantaster har väntat på det här länge. En svensk bakom ratten i en fullpreppad WRC-bil i Rally Sweden. Då tänder det till lite extra i stugorna, flaggor preppas och banderoller rollas. Pontus Tidemand, som med sin co-driver Ola Fløene, gör sin sjunde start i Rally Sweden. Den bästa placeringen hittills är en åttonde plats totalt 2014 i en Ford Fiesta RS WRC, slagen med drygt en minut av sexan Sébastien Ogier men före killar som Craig Breen och Kris Meeke.

Nu är det nya förutsättningar, men nästan samma motståndare, när Pontus drar iväg ut på travbanan på torsdag kväll för att köra in VM-poäng åt Ford, och samtidigt köra för sin egen framtid i Rally-VM.

– Rally Sweden är min höjdpunkt under säsongen, den stora stunden som jag alltid ser fram emot, och jag känner mig hundra procent redo att ta mig an den utmaningen här på hemmaplan. Och det som gör det ännu bättre, är att jag sitter bakom ratten på den mest fantastiska bilen jag någonsin har kört, berättar Pontus som är imponerad av sin WRC-Fiesta. För även om resultatet i Rally Monte Carlo inte gick helt som han hade tänkt sig, för sin egen del, så fick Pontus många nyttiga mil bakom ratten i Forden.

– Att hålla fullt genom de vintriga skogarna och se alla fansen, eldarn och de svenska flaggorna som viftar är en fantastisk känsla som slår allt. Och att veta att jag har familj, vänner och supportrar där ute på plats ger mig verkligen en extra boost, fortsätter Pontus.

Teamchefen Richard Millener om Pontus start i det svenska VM-rallyt.
– Det är viktigt att vi inte lägger för mycket på axlarna på Pontus, eftersom det fortfarande bara är hans andra tävling bakom ratten i den nya generationens rallybil. Men vi känner till hans potential och han har redan lärt oss mycket, så jag skulle inte bli förvånad över att se några bra sträcktider från honom.

Och Pontus själv känner sig redo att bege sig ut i Värmlandsskogen med Forden.

– Jag börjar känna mig väldigt bekväm med bilen, och känner mig redan hemma i teamet. När vi kom till Monte-Carlo förra månaden var allt nytt och allt handlade om att lära sig. Det var en oerhört viktig erfarenhet för både mig och Ola och det gav oss en chans att sätta sig in i allt, berättar Pontus som avslutar.

– Jag har sagt hela tiden att Rally Sweden är där jag vill vara konkurrenskraftig och ha kunna prestera på topp. Det här är min hemmatävling, jag kan den väldigt bra och jag har en bra känsla inför årets tävling. Det kommer fortfarande att vara mycket krävande och utmanande, och vi måste steppa upp ett steg och snabbt hitta en bra rytm som vi förhoppningsvis kan hålla hela helgen.

Den 14 februari startar årets Rally Sweden.