Gus Greensmith kliver upp till WRC med M-Sport

Det blev Gus Greensmith som tillsammans med sin brittiske co-driver Elliott Edmondson som tog den tredje styrningen i M-Sport för 2020 års säsong. Den unga duon har nio VM-deltävlingar på programmet för 2020. Och urvalet av tävlingar kanske ger en liten förhoppning om blågult deltagande i Rally Sweden.

Efter att ha levererat jämna resultat i WRC2-klassen under åren har Gus Greensmith nu fått förtroende att ratta M-Sports tredjebil under 2020 års säsong. 2019 tog han och co-drivern Elliott Edmondson hem klassegrarna i WRC2 Pro i Monte Carlo och Turkiet. Dessa vinster tillsammans med flera pallplatser gav de lovande britterna i tredjeplats i WRC2 och också en WRC-styrning under 2020.

– Jag har väntat på den här chansen hela mitt liv och nu har jag fått den. Jag har tagit mig uppåt genom M-Sport och Ford, från R1, till R2, till R5 och nu WRC. Jag har mycket att tacka till alla på M-Sport och Ford som hjälpt mig utvecklas, men jag har fortfarande mycket kvar att lära, berättar Gus själv efter att styrningen blev officiell.

Gus och Elliot gjorde tre inhopp i WRC-klassen i fjol, men en niondeplats i Tyskland och två brutna tävlingar i Portugal respektive Finland kanske inte var det som de hoppats på. Och just hopp vart ödesdigert i Portugal då de kraschade ur sig på den avslutande Fafe-sträckan i direktsändning.

Men ett dåligt genrep ger en bra premiär sägs det väl, och visst har de visat vinnarskallar under sin karriär, något de kommer att ta med sig under 2020. Tävlingarna som står på duons program för 2020 är följande: Monte-Carlo, Mexico, Argentina, Portugal, Sardinien, Finland, Turkiet, Tyskland och Wales.

Och den noggranne märker att Rally Sweden inte står med på deras schema. Vi får hoppas att M-Sport har tänkt sig en tredjebil i det svenska VM-rallyt, och då helst med Pontus Tidemand bakom ratten. Vi håller tummarna, det finns ju en duktiga WRC-förare i Norge som just nu står utan styrning och som säkerligen gärna vill hoppa in.

Gus själv har tagit uppdraget på största allvar och säger själv att han tränat fysiken inför den kommande säsongen och aldrig varit i så bra form som han är nu. Upp till bevis i VM-premiären som blir i Monte Carlo i slutet på januari.