Femteplats i WRC3 Arctic Rally Finland för Mattias Ekström

Mattias Ekström och Emil Bergkvist började VM-comebacken i Arctic Rally Finland med snöskottning på recce och shakedown, men när väl tävlingen startade på riktigt gick det mycket bättre.

Svenska superduon Mattias Ekström (dubbel DTM-mästare och rallycrossvärldsmästare som gillar rally) som förare och Emil Bergkvist (Juniorvärldsmästare i rally) som co-driver fick bra fysträning innan Arctic Rally Finland – då de fick skotta upp både reccebilen under rekognoseringen av sträckorna och senare rally-Skodan på shakedown.

Men den rutinerade duon kom snabbt på rätt spår och under tävlingen körde de stabilt och blev femma i den jämna WRC3-klassen.

– Det blev ett på många sätt lyckat rally. Vi slutförde alla kilometer och utvecklade tempot genom tävlingen. Vi började för lågt på SS1, men därefter gick det uppåt och mot slutet kände jag mig självsäker och kunde hålla en hyfsat hög fart utan att ta några risker, berättar Mattias efter tävlingen.

– Emil gjorde också ett bra jobb i bilen, så vi är nöjda. På lördagsmorgonen hittade vi en bra set-up på bilen och vi ändrade inte den under helgen – så jag skulle säga att vi lyckades riktigt bra där.

Efter den tuffa inledningen så kunde de under lördagens första sträcka, SS3, hitta de flytet och kunde höja farten. De klättrade i resultatet och var uppe och nosade på en tredjetid på SS6. Tempot räckte tillslut till en hedervärd femteplats i tävlingen.

– Det har varit ett bra rally, tycker jag. Jag är faktiskt riktigt imponerad av Mattias, han har inte kört så mycket rally den senaste tiden och förarna här är riktigt snabba. Jag är också nöjd med mitt jobb. Det har varit väldigt roligt och vi ska vara nöjda med femteplatsen, berättar Emil Bergkvist från högerstolen.

EKS JC

Duon som kom till start i klassen WRC 3 med en Škoda Fabia Evo Rally2 som servas av det nyligen sammanslagna teamet EKS JC.

Joel Christoffersson, teamchefen för EKS JC kommenterar.
– Jag är jättenöjd med helgen. När vi åkte hit visste vi inte riktigt vad vi kunde förvänta oss, men målet var hela tiden en topp fem-placering i WRC 3. Luften gick ur oss lite när Mattias fick en så pass dålig start på fredagen. Men sen visade han bra tempo med snabba sträcktider, och kunde tillslut knipa en femteplats. Sen är det alltid en intern fight mellan rallycrossförarna, så det kändes kul att vi kunde ta Johan (Kristoffersson) och bli bästa svenskarna i klassen.”

Och de möts snart igen, Mattias Ekström och Johan Kristoffersson. Men då helt elektriska bilar i Extreme-E

– Generellt sett gav Arctic Rally Finland många lärdomar och erfarenheter. Det är alltid nyttigt att få köra såhär många kilometer i hög fart, och jag ser det som en bra uppvärmning inför Extreme-E.

– Jag skulle säga att vi uppnådde målet med tävlingen: bilen är hel, vi hade riktigt kul och lärde oss mycket. Jag kan inte heller tacka alla fans nog som har hejat på oss via på sociala medier, alla samarbetspartners som stöttat oss under den här tävlingen och de som jobbade hårt i depån för att leverera en bra bil, avslutar Mattias.