Kraschfest när NASCAR-säsongen 2021 drog igång

Annons:

I helgen var det premiär av 2021 års säsong av NASCAR och dess två supportklasser på klassiska Daytona. Det blev en hel del plåtskrammel  på den snabba ovalen, men som tur var inga personskador, bara en en massa dollars som gick upp i rök.

Det var en stor helg för många av USAs racingfans, och även i andra delar på jordklotet, när det i helgen var den efterlängtade premiären av NASCAR. En premiärtävling som körs på Daytona, en av bilsportsvärldens mest kända banor.

NASCAR står för National Association for Stock Car Auto Racing och huvudklassen heter NASCAR Cup series och körs på söndagar. Tävlingshelgerna brukar inledas med Truckserien på fredagar (C-förarna kan man säga) för att sen tas över på lördagar av ”B-förarna”, i Infinity-series (Infinity är namnet på klassponsorn) som kör de lite mindre trimmade bilarna än söndagarnas kungaklass NASCAR Cup.

Ford, Chevrolet och Toyota är märkena som är med och tävlar i de tre klasserna.

Helgens premiär kördse på den snabba ovalen Daytona, som egentligen är en tri-oval då ”raksträckan” framför huvudläktaren innehåller en lång vänstersväng.

Annons:

Daytona är också en så kallad high-speed oval och dess höga farter brukar göra krascherna spektakulära och det krävs ofta lika mycket tur som skicklighet att nå mållinjen först. Vilket tydligt framkommer på klippen nedan.

Camping World Truck Series
Först ut på fredagskvällen var Truckserien. Så klart man tävlar med pickuper i ett land som USA. Här var förarna så taggade att några hann med att krascha innan de ens kom över startlinjen. Mycket vilja.

Xfinity Series
Här är de som vill upp i högsta serien, och här blandas med ungdomlig frenesi med rutinerade rävar som fortfarande drömmer om en körning på söndagarna. Även här gick det vilt till.

NASCAR
Kungaklassen vars lopp inleddes med en ”big-one”, det vill säga en krasch som innefattar flera bilar. Oftast brukar det ”bara” vara en sådan smäll per race men i årets premiär blev det en till på sista varvet. Det är stora krafter i omlopp i dessa farter, men så länge alla ”kraschar åt samma håll” brukar det gå bra.

Och 2021 års premiär slutade också med en liten hjältesaga, läs mer om det under filmklippet.

En efter en kraschade favoriter till segern bort sig och det blev lite tombola på slutvarvet. Först över mållinjen blev 36-årige Michael McDowell från Phoenix som tävlat i största klassen NASCAR sedan 2008 och tog här i Daytona 500 sin första seger!

Snacka om att ha kämpat länge, första segern i sin 358 NASCAR-tävling. Och så blev det i Daytona 500, något som skriver in honom i den amerikanska racinghistorien för evigt. Hoppas det inte dröjer 358 deltävlingar till nästa!

Annonser: