Oliver Solberg med stallorder att ha kul

Annons

Oliver Solberg har fått tydliga order inför WRC-debuten i Arctic Rally Finland. Kör och ha det kul. Men också – kom i mål.

Det har gått snabbt i avancemanget efter att 19-årige Oliver Solberg skrev på för Hyundai Motorsport för att köra teamets Hyundai i20 R5. Efter debuten i Rallye Monte Carlo har nu Hyundaiteamets chef, Andrea Adamo, flyttat över honom i en WRC-bil till Arctic Rally Finland.

Tävlingen i det isiga norra Finland blir Oliver Solbergs 40 rallytävling (inräknat alla klasser) men det är första gången den nyblivna fabriksföraren ska mäta hästkrafterna mot världens bästa chaufförer i värstingsklassen.

– Jag har pratat mycket med Andrea (Adamo, teamchef i Hyundai Motorsport) om debuten, och han vill bara att jag ska köra och njuta.

Annons

– Det enda han förväntar sig av mig är att jag ska lära mig så mycket som möjligt, ha kul och slutföra tävlingen. Att flyttas upp till högsta klassen är ett stort steg, men jag har väntat hela mitt liv på den här chansen så nu vill jag bara komma igång, säger Oliver Solberg, som kommer att vara en av de yngsta rallyförarna genom tiderna i WRC-klassen.

Endast ett par månader har gått sedan 19-åringen tecknade ett tvåårskontrakt med Hyundai Motorsport i Rally-VM. På fredagen byter Solberg Junior sina 290 mot 360 hästkrafter för första gången när han parkerar sin Hyundai i20 R5 (WRC2) och sätter sig bakom ratten på en fullspäckad Hyundai i20 Coupe WRC.

Oliver Solberg far fram i WRC-bilen

Han har bara haft en testdag med bilen, se filmen här med Oliver Solberg, innan Arctic Rally Finland i Rovaniemi.

– Det var en fantastisk upplevelse att få testa bilen, den är otroligt häftig att köra! Men jag har bara börjat vänja mig med bilen, det krävs mycket mer än en testdag för att lära sig allt nytt. Det har rapporterats minusgrader och stabila väderförhållanden, vilket är perfekt när man håller på att lära sig en ny bil, avslutar Oliver.

Annons