Ott Tänak i ledning efter första dagen av Arctic Rally Finland

2019 års världsmästare visade klass på fredagens inledande etapp av Arctic Rally Finland. Ott Tänak är i ledning med 15,6 sekunder inför lördagens sex specialsträckor.

Den 31 kilometer långa Sarriojärvi-sträckan inledde Arctic Rally Finland, och kördes två gånger. En i dagsljus och den andra rundan i mörker. Det spelade ingen roll, Ott Tänak och Martin Järveoja var omutliga båda vändorna.

– Låt oss säga att jag är glad, men det är väldigt tidigt och det finns ingen anledning att bli för säker än. Dagen har varit som en berg-och dalbana, typiskt för Finland med väldigt tekniska och vägar med höjdskillnader, berättar Ott efter fredagsetappen.

– Det har varit mycket jobb idag, det är en sak som är säker, där startordning och däck som spelat en roll. Balansen i bilen är okej, men det kan alltid vara bättre, så det finns saker vi behöver arbeta med. För närvarande leder vi, men startordningen var annan än den våra rivaler hade så allt kan förändras imorgon.

– Vi måste hålla fokus och fortsätta ligga på, avslutar Ott.

Tvåa totalt är teamkollegan, inte Neuville, utan Craig Breen som startat WRC-comebacken stabilt. Trea och bästa Toyota är Kalle Rovanperä.

Oliver Solberg satte en kanontid i mörkret, fjärde totalt, och ligger åtta totalt inför lördagen.

I WRC2 är det dubbelt Polo med Esapekka Lappi och Nikolay Gryazin.

Svenskhoppen i WRC3 ligger sexa (Johan Kristoffersson med Polo) och sjua (Mattias Ekström med Skoda). Skoda kör också Lars Stugemo som ligger på en 19 plats, leder klassen gör Emil Lindholm.

Imorgon lördag väntar tre sträckor som ska köras två gånger. Upplagt för raffel. Här är tv-tiderna för lördagen och här är tidschema och länkar till liveresultaten.