Tom Kristensson om insatsen i Vodafone Rallye de Portugal

Annons

Efter en tung första etapp med mekaniska bekymmer och ett dikesbesök startade Tom Kristensson och David Arhusiander om på lördagen i ett lugnare tempo med sikte på målskyltarna.

Efter den snöpliga avåkningen i WRC2-debuten i Kroatien var det dags för revansch för JVM-mästaren Tom Kristensson och David Arhusiander i Vodafone Rally de Portugal. En revansch som nog i första hand handlade om att ta sig i mål än att komma före alla världsstjärnorna i den tuffa klassen WRC2.

Men efter en bra tid på den första specialsträckan slog oturen till på den andra då framhjulsdriften försvann på deras Ford Fiesta Rally2. Med endast bakhjulsdrift så slutade den första etappen på SS4 efter att de glidit ner i ett dike. En mjuk landning utan skador på bilen men utan chans att ta sig upp.

Den blågula duon fick ge upp för dagen och drog på sig ett kraftigt tidstillägg för fredagens återstående sträckor. Till lördagsmorgonen hade M-Sports mekaniker fått i ordning på bilen och med drivning på alla fyra hjulen igen så var Tom och David redo för att ge sig ut på de tolv återstående specialsträckorna.

Annons

Resterande del av tävlingen gick problemfritt, och man var glada att kunna passera målskyltarna på söndagseftermiddagen, och även inkassera sina första poäng i WRC2-klassen.

– Det har varit ett grymt men mycket lärorikt rally, och framför allt var det kul att se publik ute på sträckorna, eftersom man i Portugal kunnat släppa en del på restriktionerna, säger Tom efter målgången.

Tom Kristensson i Rally de Portugal

– Tuffa, men fina och roliga sträckor, och speciellt den 38 kilometer långa klassiska Amarante som vi körde två gånger igår, och så naturligtvis dagens lika klassiska Fafe som avslutade som så kallad Power Stage.

– Trots problemen i början har vi tagit oss igenom tävlingen och fått många värdefulla mil för att utveckla känslan både för bilen och för körningen. Vi har lärt oss mycket och successivt känt oss mer komfortabla.

– Sammanfattningsvis har det varit en fantastisk upplevelse att köra Rally Portugal för första gången, och jag vill rikta ett stort tack till teamet, mina partners och alla som supportat oss på olika sätt. Nu ser vi fram mot vår nästa tävling som blir Rally Estonia i mitten av juli, avslutar Tom.

Malcolm Wilsons ord efter tävlingen om svenskarnas insats.
– Tom tog sig tillbaka efter hans problem på fredagen och körde bra in i mål.

Nästa VM-deltävling för Tom och David blir då den estniska deltävlingen Rally Estonia den 15 till 18 juli. Då blir det åka av på de vrålsnabba och svepande sträckorna på andra sidan Östersjön.

Annons