Nytt grepp för publikfavoriten Finess EMK-kannan

Annons:

På lördag avgörs en av de populäraste rallytävlingarna bland tävlande och publik, Eskilstuna MKs Finess EMK-kannan som i år tar lite nya grepp. Pierre Skytt har tagit tempen på tävlingsledning och tävlingspartners.

Eskilstuna MKs årliga stortävling Finess EMK-Kannan laddar för publikanstormning. Tävlingen ingår i Svenska Rallycupen, och senare år har just EMK-kannan med sitt fina rykte om fina vägar och bra arrangemang blivit en av Sveriges största rallytävlingar, sett till antalet deltagare. Antalet just nu är inte rekordnivå men väl för att kvala in i det övre skiktet. (Efteranmälan är öppen till onsdag den 20 september klockan 18.00)

Klubben jobbar som vanligt stenhårt med alla tusentals pusselbitar som ska falla på plats och få de uppemot 200 funktionärer att ställa upp innan motorerna startas upp på lördag morgon.

Ett nytt grepp till i år är att Eskilstuna MK tillsammans med Tuna Park, en av Eskilstunas handelsplatser har förlagt både start och mål samt prisutdelning till Tuna Park och City Gross. När kommunalrådet, som är motorintresserad, är upptagen med annat, dyker kultur- och fritidsnämndens ordförande upp och flaggar iväg startfältet. Direkt efter start klockan 10.00 på lördag åker man till publiksträckan i Ekebygropen, som väntas bli välbesökt.

City Gross Sara Siljebråt skakar hand med Tävlingsledare Kjell Eriksson och Tuna Parks Centrumledare Veronica Gustafsson.

Annons:

City Gross Sara Siljebråt skakar hand med tävlingsledare Kjell Eriksson och Tuna Parks Centrumledare Veronica Gustafsson.

Med en ny plats och en delvis annan publik än vanligt ser EMK chansen att visa upp rallysporten.

– Och att vi startar med en publiksträcka i Ekebygropen gör att fler kan ta chansen att se ekipagen på ett enkelt sätt, så nära stan, säger tävlingsledare Kjell Eriksson.

Veronica Gustafsson, Centrumledare ser positivt på att dra ännu fler människor till populära Tuna Park. En liten oro märktes dock hos Veronica att det blir mycket extra folk och bilar en lönelördag. Men hon fick lugnande ord från arrangörsklubben, att med vana chaufförer som kan hantera en ratt brukar det inte bli några problem.

Prispallen testas av Sara Siljebråt från City Gross, Centrumledaren Veronica Gustafsson, Biträdande tävlingsledare Björn Olson och Tävlingsledare Kjell Eriksson

Prispallen testas av Sara Siljebråt från City Gross, Centrumledaren Veronica Gustafsson, Biträdande tävlingsledare Björn Olson och tävlingsledare Kjell Eriksson.

– Att vi provar något nytt som fått så positiv respons från Tuna Park och City Gross är jättekul. Tävlingen drar alltid mycket folk så vi provar med att ha HQ i Tuna Park bland övriga lördagsshoppare, säger biträdande tävlingsledare Björn Olson.

Tävlingens andra specialsträcka ligger mellan Kungsör och Arboga, går mot Västermo och är välkänd.

En specialsträcka som är speciell och alltid klubben får mycket beröm för är den tredje i tävlingen, Svalboviken, som finns med även i år. En mycket vackert belägen väg som inte har en enda raksträcka. Här har otaliga mer eller mindre dråpliga scener utspelade sig under åren. Däribland en av EMKs mest rutinerade co-drivers, då rattade han själv en Opel Ascona (obs – vintertävling). Då tillfartsvägar mitt på sträckan är helt obefintliga fick man lita på sin skicklighet vid eventuella fadäser. Men när modet tar över, vilket det gjorde för nämnda chaufför, så blev strandkanten vid sjön ett perfekt avstamp ut på isen. Rullning var ett faktum med landning på taket och isen höll, som tur var. Besättningen fick klättra ur Opelvraket och lifta med någon kollega i startfältet till mål.

Åter till årets tävling. Den avslutande SS4, vid Hjälmaresund, kallas den ”Rosa sträckan”. Bara tjejer skall bemanna avslutande provet. Ett initiativ som ska locka fler tjejer till sporten som funktionärer. En av de flitiga i klubben är Helena Malmström.
– Själv kommer jag sitta i målbilen och sköta den biten med tider, säger Helena som är taggad uppgiften.

Åke Berg säkerhetsansvarig, Kjell Eriksson Tävlingsledare, Stigfinnaren Anders PG Malmström, Helena Malmström och Sune Vesterlund vars pilgröna bubbla kommer synas i samband med tävlingen.

Åke Berg säkerhetsansvarig, Kjell Eriksson Tävlingsledare, Stigfinnaren Anders PG Malmström, Helena Malmström och Sune Vesterlund vars pilgröna bubbla kommer synas i samband med tävlingen.

Dessutom har ett samarbete ingåtts med Rosa rallyrattar om att samla in pengar till cancerforskning, alla intäkter från SS4 och del av försäljningen av programmen kommer gå oavkortat till detta ändamål.

SMK Nyköpings Christoffer Haglund vill försvara segern från i fjol medans tvåan Kalle Gustafsson från Haninge säkert vill bättra på sin andraplats. Men även fjolårstrean Jari Saarinen vill väl inte vara sämre än att han vill ge Haglund och Kalle en match.

EMKs Stefan Hanhela med Stefan Packalen i VW Golf värmde upp sig i Arvika för att vara redo att ta sig an Kannan. Hemmaåkarna bland klassikerna Per Göthberg och Johan Oscarsson i varsin Porsche är också sevärda bland de övriga totalt 140 deltagarna.

(Länk till anmälningslista finns här)

Programförsäljning som stöder Cancerforskningen kommer ske från Torsdag på följande platser:

Wallons Motor och Lenas Torgkafé i Kungsör
Mekonomen i Tuna Park, Eskilstuna
Mekonomen i Katrineholm
ICA i Julita
ICA i Ahlberga
Vid start och mål på respektive specialsträcka

// PIERRE SKYTT

Annonser: