Rally Mexico en tuff utmaning för Volkswagen

Volkswagens tre Polo R WRC att få känna på grus när de startar i Rally Mexico den 6-9 mars. Vintern i Monte Carlo och Sverige byts mot sommartemperaturer i Mexiko.

 

Jari-Matti Latvala och Miikka Anttila som leder VM före Sébastien Ogier och Julien Ingrassia och med Andreas Mikkelsen och Mikko Markkula på fjärde får liksom de andra teamen en tuff utmaning i Mexico. Specialsträckor på höjder från 1 832 m till 2 781 meter över havet gör att motorena tappar upp till 30 procent av effekten.

Medan fokus låg på körskicklighet under de två första WRC-tävlingarna i år, i Monte Carlo och i Sverige, kommer materialet att vara mer avgörande i Mexiko, säger Jost Capito, chef Volkswagen Motorsport, och fortsätter.

Att justera motorstyrningssystemet för den extrema höjden är ett knepigt jobb för teknikerna som måste hitta rätt balans mellan tillförlitlighet och att inte förlora för mycket effekt. Dessutom har förarna och kartläsarna en svår uppgift framför sig. Deras ställning i världsmästerskapet gör att de måste gå ut först på sträckorna. Trots denna nackdel tror jag att Jari-Matti Latvala, Sébastien Ogier och Andreas Mikkelsen kan göra underverk här och där och förhoppningsvis överraska alla.

 

Reglerna som avgör startordningen i WRC ändrades inför säsongen. Rallyts första dag körs nu alltid i samma ordning som ställningen i VM-tabellen. Ordningen de följande dagarna bestäms av den totala ställningen i slutet av föregående dags körning. Till skillnad från tidigare år körs ingen kvalificering före rallyt.

Jari-Matti Latvala leder förarmästerskapet på 40 poäng och kör därför ut först på specialsträckorna den första dagen. Sébastien Ogier på andra plats i VM-tabellen med 35 poäng, startar två minuter efter. Fyra minuter senare är det dags för Andreas Mikkelsen, på fjärde plats i mästerskapet med 24 poäng, att ge sig iväg.

Effekten i de 1,6-liter stora turbomotorerna som används i världsmästerskapet begränsas av en luftrestriktor, enligt WRC-reglementet. Resultatet är lite som att andas genom en snorkel när man joggar. På höjder på cirka 2 800 meter över havet i bergen Sierra de Lobos och Sierra de Guanajuato, förstärks den här effekten. Ju högre upp, desto mindre syre i luften och det resulterar i sämre förbränning.

Dessutom minskar luftmotståndet i turboaggregatet vilket ökar varvtalet i turbon. Bara genom att justera motorstyrningssystemet är det möjligt att förhindra överbelastning. Motorerna utvecklar därför 28-30 procent lägre effekt än de gjorde i Rally Sweden.

Den höga höjden i Rally Mexico påverkar motorn mer än någon annan detalj på vår Polo R WRC, säger Donatus Wichelhaus, chef för motorutveckling i Volkswagen Motorsport.

Å ena sidan minskar lufttrycket ju högre man kommer vilket i sin tur innebär lägre syrehalt i luften. Å andra sidan minskar luftmotståndet i turbon. Det innebär högre varvtal i turbon än i något annat rally. För att garantera hållfastheten utan att förlora för mycket effekt har vi gjort olika simulationer för att förbereda oss inför Mexiko.

 

Rally Mexico är ett av de mest omväxlande i WRC-kalendern. Motsatserna gör rallyt till en annorlunda erfarenhet för såväl förare, kartläsare och publik. Känslan av att vara på en popkonsert på “Guanajuato Street Stage” med 80 000 jublande fans står i stark kontrast till ensligheten i bergen. En kort specialsträcka på bara lite mer än en kilometer uppvägs av en mer än 56 kilometer grussträcka.

 

Tre specialsträckor förtjänar att framhållas, helt enkelt för att de är så långa: ”El Chocolate” på fredagen är 44 kilometer, ”Otates” på lördagen är 54 kilometer och ”Guanajuatito” är 56 kilometer lång. Den mest publikvänliga delen finns på specialsträckan ”Derramadero”. Den sista specialsträckan (Power Stage) har blixtsnabba kurviga vägar, utförskörningar där vägen sjunker 200 höjdmeter på 2,5 km, och hoppet ”El Brinco” där WRC-bilarna gör spektakulära luftfärder.

 

Volkswagen har siktet inställt på en tredje seger i den tredje deltävlingen i årets rally-vm. Teamet från Wolfsburg kommer till Mexiko som regerande världsmästare och som ledare i alla tre klassificeringarna, förare, kartläsare och konstruktör. Förra året tog Sébastien Ogier inte bara totalsegern i Volkswagens tredje start i WRC utan vann också tre bonuspoäng genom att vara snabbast i Power Stage.