Pontus Tidemand trea i Portugal och siktar på Sardinien

Annons

23-årige Pontus Tidemand slog till med en pallplats i premiärtävlingen med sin M-sport Fiesta R5. Efter både klok körning och prov på sin kapacitet under press, landade Pontus på en tredjeplats när rallyt avslutades på söndagen.

–  Jag är jättenöjd med resultatet, säger Pontus efter sista sträckan. Vi kom hit med målet att samla erfarenhet från tävlingen i sig och klara av debuten i R5:an, men det är klart att man alltid siktar mot toppen oavsett. Vi började köra på säkerhet för att undvika risker och eftersom allt funkade bra kunde vi trycka på lite framåt slutet för att säkra tredjeplatsen.

Torsdag kväll var starten för Rally de Portugal och tävlingen inleddes med en superspecial i Lissabon. Pontus och kartläsaren Ola Fløene var på hugget och satte den fjärde snabbaste tiden, bara 1,4 sekunder efter ledarna.

Men det var först på fredagen som kampen tog fart. Sex sträckor väntade under dagen, alla över två mil långa, och det massiva regnet tidigare i veckan gjorde väglaget i huvudsak lerigt och halt. Pontus plockade tidigt upp ett bra tempo och höll sig i resultatlistans toppskikt dagen igenom.

Annons

Pontus fortsatte sin fina körning även under lördagen, satte jämna sträcktider och tyckte tävlingen utvecklades i rätt riktning. Trots den tuffa konkurrensen i det stora startfältet på 20 ekipage i klassen, hade Pontus ett hårt grepp om tredjeplatsen och planerade inte att släppa den. Mot slutet av dagen började estländaren Karl Kruuda knappa in och när dagen avslutades skiljde bara dryga fyra sekunder mellan dem. Med endast tre sträckor kvar av rallyt var det upplagt för en kamp om pallplatsen under den sista tävlingsdagen.

söndagen reagerade Pontus direkt på pressen från Kruuda för att försvara sin tredjeplats. Redan efter morgonens första sträcka hade Pontus utökat tidsdifferensen och på följande sträcka gav han prov på sin kapacitet genom att ta en sträckvinst med en tid som var över sju sekunder snabbare än sträcktvåan Ketomaa. Efter den sista sträckan stod det klart att Pontus hade lyckats ta en pallplats i sitt första Rally de Portugal med fyrhjulsdriven bil och börjat sin WRC 2-säsong på bästa möjliga sätt utefter sina förutsättningar.

Pontus Tidemand trea i Portugal och siktar på Sardinien

Den största utmaningen för oss var att lära känna den nya bilen, säger Pontus. Rally Portugal är ett såpass tekniskt rally att det kanske inte är en optimal tävling för att bekanta sig med en ny bil, men vi har gått framåt allteftersom under helgen. Både Ketomaa och Al-Attiyah som låg före oss körde otroligt snabbt men jag är glad att vi kunde hänga med i topp tre.

Nu är Sardiniens VM-rally i början av juni nästa mål och med EVEN Management och Tätab i ryggen ser det lovande ut. Efter det planeras ytterligare fyra-fem event i WRC 2-klassen och Pontus ser fram emot att fortsätta visa framfötterna:
Jag är definitivt positiv inför kommande event. Vi har mer att jobba på, men med ordentliga förberedelser och tester innan varje tävling tror jag absolut att vi kan göra bra ifrån oss.

Resultat Rally de Portugal WRC 2 topp 5
1. Nasser Al-Attiyah (QAT) 3:43:35.1
2. Jari Ketomaa (FIN) +11.6
3. Pontus Tidemand (SWE) +2:07.0
4. Karl Kruuda (EST) +2:20.9
5. Bernardo Sousa (PRT) +3:10.3

Annons