Sekunddramatik i 1300 Rallycup när Emiltrofén avgjordes

14 dekaltrimmade 1300-bilar kom till start till Emiltrofén i Vimmerby för att göra upp om poäng i 1300 Rallycup.

Joakim Rydin som inte hade varit med tidigare under året fick låna dotterns Mk1:a för dagen. Ola Strömberg, som är lite av en pappa till denna cup, gjorde också första starten för året i en ny vagn. En spännade uppladdning alltså, som började redan kvällen före med grillning och övernattning i Vimmerby för cupdeltagarna i 1300 Rallycup.

Regnet skvalade till och från under lördagsmorgonen och såg ut att bli ihållande. SS1 på cirka 8 km bjöd på rikligt med krön och svängar med nyp, en mycket rolig sträcka med andra ord. Ledaren i cupen, Rickard Andersson, drog längsta strået här och var 1,9 sekund före Jan Erik Eriksson därefter följde Emil Carlsson, Markus Kujanpää, Niklas Johansson inom 3 sekunder. Ola Strömberg och Jimmy Kujanpää sladdade in som 6 respektive 7 på samma sekund.

Hela fem stycken 1300 Rallycup värstingar var med i topp 30 i totalresultatet på sträckan med Rickard och JanE på placering 13 och 14! Respekt! Flera bilar fick lite problem med imma och torkare då himlen öppnade sig under sträckan.

SS2 var betydligt kortare med en körtid på knappt 4 minuter med liknande karaktär som 1:an, men här slapp bilarna regnet.
Rickard var vassast igen 1,3 före JanE. Därefter Niklas och Emil på samma tid och Ola inom samma sekund. Sedan följde Markus Kujanpää, Joakim Rydin och Mattias Lagström inom 4 tiondelar. En stenhård fight alltså. Sen var det service, utan några större problem för cupåkarna.

SS3 även den lik tidigare sträckor, här hade Jimmy Kujanpää någon form av urladdning och sladdade in 2,3 sekunder före Rickard. Det gjorde att han hoppade upp som trea efter Rickard och JanE, mellan dom skiljde det 2,7sekunder. Tyvärr utgick Joakim här med trasig maskin.

Nu skulle det köras 12 km, ss4 var en fantastisk sträcka med mycket fortåka blandat med smålandssvängar. Här hände det mycket i cupen.Nu gav JanE fullt för att närma sig Rickard, dessa två var i en klass för sig under dagen och dom skulle det med all säkerhet göra upp om segern. JanE 3,3 sekunder före Rickard och Emil som trea 1,4 sekunder efter. Det gjorde att JanE gick upp i ledning med 0,6 sekunder och Emil hoppa tillbaka upp på pallen. Jimmy tvingades tyvärr utgå efter sträckan med trasig växellåda, Olas motor gav upp här och Linus Lundberg körde bort ett bakhjul.

Bara två korta sträckor kvar. 5 respektive 3 km mätte ss5 och ss6. Nu skulle det avgöras, mellan JanE & Rickard skiljde det nu 1,4 sekund och fajten om tredjeplatsen mellan Emil, Markus samt Niklas levde definitivt fortfarande.

JanE visade styrka och vann dom avslutande sträckorna och lyckades ta segern för dagen tätt följd av Rickard, vilken dramatik in på mållinjen!

Emil va trea på både ss5 & ss6 och tog tredjeplatsen, Markus tog fjärde platsen 1,6 sekund före Niklas. Mattias Lagström, Krister Morén, Roger Eriksson, Henry Nyberg & Rolf Andersson följde därefter när alla kommit i mål in på Gnagardalens folkracebana.

Två tävlingar återstår nu i cupen, Rally Sigtuna den 27 september (Inbjudan på Motorsportsidan) och finalen i Örebro när Rikspokalen körs den 18 oktober. Läs allt om 1300 Rallycup på cupens hemsida.

Fotnot – bilden på Jan-Erik Eriksson är från Gästabudstrofén tidigare i somras.