Världspremiär för Golf Alltrack

Annons

På bilsalongen i Paris har Volkswagen världspremiär av nya Golf Alltrack – en kombi-crossover för alla typer av vägar. Golf Alltrack är fyrhjulsdriven och på den internationella marknaden kommer fyra kraftfulla motorer att erbjudas: en ny TSI-motor på 180 hk och tre TDI-motorer på upp till 184 hk. Bilen lanseras i vår.

Efter succén med Passat Alltrack, som hittills i år är den mest sålda Passat-versionen på den svenska marknaden, lanserar Volkswagen nu detta populära koncept i ytterligare ett segment. Det är på den internationella bilsalongen i Paris (2-19 oktober) som Europas största biltillverkare avtäcker sin nya modell.

Till det som kännetecknar Golf Alltrack tekniskt och visuellt hör fyrhjulsdriften 4MOTION, högre markfrigång, skärmbreddare och tröskelbreddare som både ser tuffa ut och skyddar karossen, nydesignade stötfångare och många andra unika detaljer, både in- och utvändigt.

Direktinsprutade turbomotorer
1 TSI-motor, 3 TDI-motorer. På den internationella marknaden kommer det att finnas en bensinmotor (TSI) och tre dieselmotorer (TDI) att välja på – alla kraftfulla drivkällor med både turbomatning och direktinsprutning. Samtliga motorer uppfyller kraven i utsläppsnormen Euro 6. Det svenska motorprogrammet är ännu inte fastställt.

Annons

1,8 TSI på 180 hk är ett nytillskott för Golf-serien. TDI-motorerna till Golf Alltrack levererar en effekt på 110 hk (1,6 TDI), 150 hk (2,0 TDI) respektive 184 hk (2,0 TDI). Motorversionerna på 180 hk respektive 184 hk är som standard kopplade till en 6-stegad DSG-växellåda med dubbla kopplingar.

1,8 TSI på 180 hk. För första gången erbjuder Volkswagen nu en 1,8-liters TSI-motor på 180 hk för Golf. Denna fyrcylindriga, direktinsprutade turbomotor passar perfekt för Golf Alltrack eftersom den levererar sitt imponerande höga vridmoment på 280 Nm redan från låga 1 350 v/min hela vägen upp till 4 500 v/min. Denna mångsidiga bil har en topphastighet på 217 km/h och klarar accelerationen från 0 till 100 km/h på 7,8 sekunder. Detta står i bjärt kontrast till bränsleförbrukningen som ligger på låga 6,8 l/100 km vid blandad körning, motsvarande ett CO ₂ -utsläpp på 158 g/km.

Högteknologiska dieslar. Alla de tre turbodieselmotorerna (TDI) till Golf Alltrack hör till EA288-serien. Dessa fyrcylindriga common rail-motorer, som introducerades tillsammans med den senaste, sjunde generationen av Golf, hör till de allra effektivaste i världen. Trots sina olika cylindervolymer och effektnivåer delar de alla vissa viktiga teknikmoduler, bland annat utsläppssänkande komponenter som bränsleinsprutningssystem, turboladdare och laddluftkylare i insugsmodulen. De använder sig också av ett avancerat avgasåterföringssystem. Ombord finner vi även en oxidationskatalysator, ett dieselpartikelfilter och en kväveoxidkatalysator (”NOx”).

1,6 TDI på 110 hk. Instegsmotorn för Golf Alltrack är en 1,6-liters TDI som levererar 110 hk men endast förbrukar 4,9 l/100 km (motsvarande 127 g CO ₂ /km). Toppeffekten utvecklas i varvtalsområdet 3 200 till 4 000 v/min, och det maximala vridmomentet på 250 Nm finns tillgängligt från 1 500 till 3 000 v/min. Med denna motor under huven accelererar Golf Alltrack 1,6 TDI upp från 0 till 100 km/h på 8,9 sekunder. Topphastigheten är 207 km/h.

2,0 TDI på 150 hk. På nästa effektnivå för Alltrack erbjuder Volkswagen en 2,0-liters TDI-motor på 150 hk som vid blandad körning har en förbrukning på låga 4,9 l/100 km (127 g CO ₂ /km). Denna TDI har dubbla balansaxlar vilket gör att den går mycket jämnt. Den maximala effekten utvecklas i varvtalsområdet från 3 500 till 4 000 v/min, och det maximala vridmomentet på 340 Nm finns tillgängligt från låga 1 750 v/min upp till 3 000 v/min. Motorn har en topphastighet på 207 km/h och accelerationen från 0 till 100 km/h är avklarad på 8,9 sekunder.

2,0 TDI på 184 hk. Med sin effekt på 184 hk (vid 3 500 till 4 000 v/min), blir Golf Alltrack 2,0 TDI den mest kraftfulla Golfen någonsin i en kombikaross. Den turboladdade tvålitersmotorn levererar sitt maximala vridmoment på 380 Nm till en 6-stegad DSG-växellåda redan vid låga 1 750 v/min och hela vägen till 3 250 v/min. Bilens effekt, vridmoment och fyrhjulsdrift ger den inte bara perfekta offroad-egenskaper utan gör också att den klarar släpvikter på upp till 2 000 kg (bromsat släp, 12 % lutning). Motorn, som hämtats från Golf GTD, erbjuder dessutom extremt sportig prestanda: acceleration från 0 till 100 km/h på 7,8 sekunder och en topphastighet på 219 km/h talar sitt tydliga språk. Golf Alltrack 2,0 TDI förbrukar endast 5,1 l/100 km vid blandad körning, vilket motsvarar ett CO ₂ -utsläpp på 134 g/km.

Permanent fyrhjulsdrift
4MOTION. Nya Golf Alltrack har konstruerats för att leverera god prestanda både på vanliga vägar och i lättare terräng. Det är fyrhjulsdriften 4MOTION som lägger den tekniska grunden för detta.

Det här systemet, som innehåller den senaste generationens Haldex-koppling, aktiveras redan innan något hjulspinn uppstår och förhindrar praktiskt taget alla förluster i drivning och grepp tack vare ett proaktivt styrsystem som anpassar sig efter den aktuella körsituationen.

Vid relativt låg belastning på motorn liksom när bilen rullar fritt, läggs drivningen ut på framhjulen medan bakaxeln kopplas bort. Denna grundinställning sparar bränsle. När så behövs, kan bakaxeln kopplas in variabelt – på bråkdelar av en sekund.

Allt ombesörjs av en Haldex 5-koppling som aktiveras av en elektrohydraulisk oljepump. En styrenhet justerar hela tiden den optimala drivkraften för bakaxeln och styr, genom att aktivera av en oljepump, hur mycket flerlamellskopplingen ska anbringas. Beroende på hur mycket som erfordras, kan upp till 100 % av motorns drivkraft läggas ut på bakaxeln.

EDS och XDS. Förutom Haldex-kopplingen som fungerar som längsgående spärr, spelar EDS-systemet – som fungerar som en elektronisk differentialspärr som är integrerad i det elektroniska stabiliseringssystemet ESC – rollen som en differentialspärr på båda axlarna.

Golf Alltrack är dessutom utrustad med XDS, både på fram- och bakaxeln. Detta system optimerar styrresponsen genom att bromsa ner de inre av hjulen när man kör snabbt i en kurva. Så fort elektroniken registrerar att belastningen på något av de inre hjulen sjunker betydligt vid kurvtagning, applicerar hydrauliken i ESC-systemet bromstryck på detta hjul för att upprätthålla optimalt grepp och driv.

Offroad-körprofil och offroad-fjädring. Kombinationen av en markfrigång som är höjd med 20 mm, ett speciellt ”Offroad”-körläge och 4MOTION fyrhjulsdrift ger denna sprillans nya Golf offroad-egenskaper som hos en SUV. Körprofilen ”Offroad” aktiverar systemet Hill Descent Control (som automatiskt bromsar bilen), modifierar gaspedalskarakteristiken liksom ABS-systemets offroad-inställning (modifierar reglerintervallen så att en kil av grus bildas framför hjulen).

Golf Alltrack erbjuder inte bara exceptionellt goda offroad-egenskaper och aktiva säkerhetsfördelar utan är också en helt utmärkt dragbil som konstruerats för att klara släpvikter på upp till 2 000 kg (bromsat släp, 12 % lutning).

Design och speciella finesser
Exteriör – sidoprofilen. Golf Alltrack, som har en markfrigång som är 20 mm högre, har i princip samma kaross som Golf Sportscombi. Men mycket av exteriören har specialanpassats på den nya modellen vilket resulterat i en mycket karismatisk bil. Betraktad från sidan är de svarta skärmbreddarna en detalj som genast fångar ögat. Detta robusta skydd ser vi också i de lister som löper ovanför trösklarna och på de nydesignade stötfångarnas nederdel. Trösklarna är mattlackerade i ”Reflex Silver” och skyddar också de bilen. Karossidorna fulländas av 17″-lättmetallfälgarna ”Valley” (speciellt framtagna för Volkswagens Alltrack-modeller), backspegelkåpor lackerade i högblank ”Reflex Silver”, ett ”Alltrack”-märke på framskärmarna, en kromlist (matt) under sidorutorna och av en silver-eloxerad takreling.

Exteriör – fram och bak. Kylargrillen på Golf Alltracks unika frontparti pryds av en smal, sportig tvärlist i matt aluminiumoptik som sträcker sig hela vägen ut till strålkastarna. På kylargrillen, som har bikakedesign och går i mattsvart, tronar ett ”Alltrack”-märke i krom. Även det nedre luftintaget i den helt nydesignade stötfångaren har bikakedesign. En annan fröjd för ögat är det distinkta tvärstag i ”Reflex Silver” som sträcker sig över stötfångarens fulla bredd, in i sidorna där den likt en vinge omsluter det standardlevererade dimljuset (med integrerat kurvljus). Hasplåten i ”Reflex Silver” fulländar frontens underdel.

Bakpartiet på Golf Alltrack kännetecknas av sina mörkröda baklyktor, sin nydesignade stötfångare och sin markanta hasplåt i ”Reflex Silver”. Versionen med en TSI-motor på 180 hk känner man igen på det dubbla avgassystemet med sina separata, kromade ändrör på vänster och höger sida. TDI-versionen å sin sida har en sportig framtoning med dubbla kromade ändrör på vänster sida.

Interiör. Även den högklassiga interiören i Golf Alltrack avspeglar bilens sportiga offroad-karaktär. Här är det detaljer som den läderklädda sportratten och växelspaken, den speciella sätesklädseln med ett ”Alltrack”-märke på framsätenas ryggstöd, dekor i ”Dark Magnesium” (på mittkonsolen) och ”Tracks” (på instrumentpanelen och dörrpanelerna) och en stämningsfull orienteringsbelysning i dörrklädseln som präglar miljön.

Till standardutrustningen hör också automatisk klimatanläggning ”Climatronic”, LED-läslampor både fram och bak, golvbelysning, infotainmentsystemet ”Composition Touch”, trötthetsvarnare och farthållare. Exklusivt: en kromlist med 4MOTION-märke pryder locket till förvaringsfacket i mittkonsolen, instegslister i rostfritt stål med ”Alltrack”-logo samt kromdekor på olika knappar och reglage (för belysning, fönsterhissar, sidobackspeglar). Sportigt: innertak i svart (tillval) inklusive dekor på stolparna, speciella pedaler och fotstöd i aluminiumoptik.

Säljstart i vår
Golf Alltrack lanseras på de första marknaderna i vår. Lanseringsdatum för den svenska marknaden är ännu inte fastställt. Vilka motoralternativ som kommer att erbjudas i Sverige samt priser är heller inte klart.

Annons