Audi TT Sportback concept gör premiär i Paris

Annons

På bilsalongen i Paris visar Audi upp nya konceptbilen Audi TT Sportback concept. Formspråket känns igen från Audi TT men här har sportbilen försetts med fyra säten och fem dörrar. Drivkälla är Audis fyrcylindriga 2.0 TFSI–motor som levererar 400 hk vid ett maximalt vridmoment på 450 hk.

– Med TT skapade Audi en av de senaste 20 årens designikoner, säger Audis utvecklingschef Ulrich Hackenberg.

– Därefter har vi designat sportiga och eleganta femdörrars Audi A5 Sportback och Audi A7 Sportback. I vår konceptbil TT Sportback concept kombinerar vi båda världarna till en ny medlem i en möjlig -TT familj.

udi TT Sportback concept

Annons

Jämfört med nya Audi TT har konceptbilen vuxit på bredden med 3 cm och på längden med 29 cm till en total längd på 4,47 meter. Hjulbasen är 12 cm längre medan höjden minskat med 3 cm. Designen är hämtad från formspråket i Audi TT men nytolkat i en mer utsträckt och lägre sportbilsprofil.

I fronten dominerar singel frame-grillen som är lägre och bredare liksom de stora markerade luftintagen med insatser i mörk aluminiumoptik. Strålkastarna i TT-design har förstärkts med laserteknik. Vid helljus i hastigheter över 60 km/h ger fyra kraftfulla dioder ett ljussken som lyser upp flera hundra meter. LED-bakljusen, vars design hämtat inspiration från Audi R 18, visar förarens vägval med hjälp av dynamiska blinkers. Två stora elipsformade ändrör har integrerats i diffusorn på det kraftfulla bakpartiet.

udi TT Sportback concept

Interiört känns den avskalade och digitala miljön från Audi TT igen. Audi virtual cockpit med den 12,3 tums stora skärmen i siktfältet, kan enkelt anpassas efter förarens önskemål om visningslägen. I baksätet finns det nu plats för två personer i individuella säten som separerats genom mittkonsolen som löper genom hela bilen.

udi TT Sportback concept

 

Drivkällan i Audi TT Sportback concept är Audis kraftfulla 2.0 TFSI-motorn EA888 som ger 400 hk vid 6,400 v/min och har ett vridmoment på 450 Nm. Accelerationen 0-100 km/h går på 3,9 sek via den sjustegade S tronic-växellådan och quattrosystemet som ser till att kraften fördelas till asfalten. Bränsleförbrukningen har ett genomsnitt på 7.0 liter per 100 km. Det motsvarar ett CO2 –utsläpp på 162 gr per km.

Audi TT Sportback concept

Karossen är konstruerad enligt Audi Space Frame-principen med en hög andel viktbesparande aluminium och höghållfast stål. Hybridkonstruktionen ger Audi Sportback concept en låg tyngdpunkt som tillsammans med det avancerade chassit är optimerat för en dynamisk körkänsla.

Annons