Emil Bergkvist bjöd publiken på underhållning

Annons:

Emil Bergkvist kom till start i Uppsala i en inlånad Volvo 940 Grupp-H med målsättningen att bjuda på bredsladdar och underhållning. Och det gick planenligt trots tekniska bekymmer under lördagen.

 

Inför SM-finalen i Uppsala sa Emil om målsättningen:
– Då vi inte har något med SM poäng att göra så är målsättningen i första hand att ha roligt och försöka bjuda våra partners/supportrar på fin aggressiv bilkörning, får vi sedan till det så är det en bonus om vi kan ge de andra bakhjulsdrivna en match om snabbaste bil i bakhjulsdrivet.

Emil och codrivern Jocke Sjöberg gav alla de andra en match så länge materialet var med dem, efter SS 3 låg Emil sexa, endast 1,3 sekund efter Jimmy Olsson och 2,1 sekund efter Johan Carlsson på en andraplats. Fram till ledande Tobbe Söderqvist som var outstanding var det 18,2 sekunder.

Emil och Jocke började få rätt känsla i bilen under SS 3 efter det att MickeRieger hjälpt till med att justera fjädringen efter fredagens sträckor. Duon bestämde sig för att ligga på lite mer under SS4, allt går kanonbra tills drivaxeln smäller av, vilket kändes surt då.

Annons:

141006_emil3

Men något teamet lärt sig är att aldrig ge upp och de hade som mål före tävlingen att bjuda igen till de som stöttar och tror på dem här i Sverige med fin aggressiv körning, så de trailrar in bilen till serviceplatsen där servicegänget byter drivaxel under ledning av bilens ägare Micke Bonnen Larsson.

De får starta om och beger sig under stort jubel ut till SS 7, där Emil och Jocke fortsätter på linjen med att öka tempot och det visar sig ge resultat, för de slår till med snabbaste tid av samtliga tvåhjulsdrivna bilar, 1,6 sekund före Söderqvist som är tvåa på sträckan och 1,8 sekund före Jimmy Olsson på tredje plats.

De åker ut till SS 8 med en härlig känsla i bilen, börjar på samma sätt som på SS 7 och allt känns bra tills då de blir utan bromsar in mot ett vägbyte.

– Vi hade precis klarat av ett riktigt häftigt parti på sträckan och ökade farten ut över några åkrar där vi kommer in mot ett Höger 1 i vägskäl, när jag trycker på bromspedalen händer ingenting, försöker att ta vägbytet men glider ut mot ett träd. Tur att det inte blev värre, berättar Emil efteråt.

En sträcka kvar – ingen sidoruta, framrutan spräckt och med broms endast på vänster framhjul kändes det inte så roligt då de visste att alla de tillresta samarbetspartners och supportrar står efter starten på SS 9,

– Vi pratade ihop oss och bestämde att vi kör sträckan och ger allt under första delen för att bjuda våra partners och supportrar på riktigt häftig bilåkning. Jag tror vi lyckades för jag har aldrig åkt så fort i en rallybil tidigare, helt magiskt förstår inte hur Emil kan köra så fort med rutan spräckt och broms endast på vänster fram, avslutar Jocke.

Efter cirka tre kilometer lugnar de ner sig och åker igenom sträckan för att ta oss till slutmål, dit de kommer med en bil som teamet har lite jobb på innan den ska lämnas tillbaka till Micke Bonnen Larsson.

Teamet sammanfattar helgen:

– Sammanfattningsvis är vi skapligt nöjda med tanke på omständigheterna, lånad bil som vi hämtade under måndagen, skruvning in i det sista till torsdag eftermiddag och max 3 mil test före tävlingen visar vilken talang Emil är, spelar ingen roll om han åker framhjulsdrivet eller bakhjulsdrivet eller vilken klass han åker i så är han med i toppen och krigar. Vi i Teamet är även övertygad att även så skulle vara fallet om han fick chansen i en fyrhjulsdriven bil, berättar Lars Brodmar som är teamansvarig för Emil Bergkvist Motor.

Nu laddar Emil för uttagningen till ADAC Rallye Opel Rallye Junior Team som går av stapeln 17-18 oktober nere i Tyskland, där Emil kommer att delta tillsammans med tre tyskar (Dinkel, Pusch, Tannert) och en dansk (Madsen) för att göra upp om en plats i Opels Junior Team inför 2015.

Helgen efter det så avgörs Opel Adam Cup där Emil ligger tvåa inför avslutningen och har chansen att vinna totalt, för närvarande är han två poäng bakom ledaren Madsen och har allt i egna händer.

Tack alla för en kanonhelg i Uppsala och håll nu tummarna för oss i Emil Bergkvist Motor under den spännande avslutningen på 2014, avslutar Emil Bergkvist Motor

Följ teamet på www.emilbergkvist.se

Annonser: