Först i mål vann 1300 Rallycup

Då har finaltävlingen i 1300 Rallycup avgjorts. Hela arton ekipage fanns på plats vid starten vid Risbergska skolan och det blev en tävling i dur för de flesta cupekipagen.

2014 års final av 1300 Rallycup, som stöttades av Janne Sellholm i Köping, lockade 17 seniorer samt nytillkommande ungdomsåkaren Jesper Holmgren med Lennart Åkervall som codriver. Två andra nygamla ekipage var Stefan ”Sollet” Sollenfelt och Martin Holmdahl samt Thobias Wahlström och Magnus Johansson. Den förstnämnde efter ett årslångt uppehåll då han ju vann tävlingen här förra året och även den totala cupen. Thobias hade köpt Jesper Ödbergs Mk2a och gjorde premiär här. Senast han åkte i cupen var för tio år sen.

Den egentliga fighten om totala cupsegern i år stod mellan Rickard ”Svinto” Andersson och Carl Gustaf Karlsson och Jan-Erik Eriksson och Magnus Nilsson där det första paret hade ett litet övertag. Förenklat kunde man dock säga att ”Först i mål vinner”.

SS1 var klassiska Seltorp strax norr om Örebro. Här öppnade Sollet bäst och var hela en tiondels sekund före Svinto. Ytterligare 2 sekunder efter följde inte oväntat Jan-Erik Eriksson. Därefter följde Christian Granfors/Caroline Östmark, Jimmy Kujanpää/Lars Kirmo, sporadisk körande men alltid snabbe Johan Bengtsson/Christer Berg, Mattias Lagström/Rickard Forsell samt tidigare nämnde Thobias Wahlström/Magnus Johansson.

Emil Carlsson

Tyvärr mötte Emil Carlsson/Tobias Abrahamsson sitt Waterloo bakom ett förrädiskt krön. Dock blev de snabbt ”omhändertagna” av omtänksamma cupmedlemmar som ”råkade” befinna sig på rätt plats. De visste tydligen något som inte Emil och Tobbe visste.

SS2 följde omedelbart därefter. En snabb byväg med ett ännu snabbare avslut som bjöd på riktig fullgaskörning. Här blixtrade Svinto till och i det närmaste utklassade samtliga. Närmast följde Jan-Erik 4,2 sekunder efter och Sollet ytterligare 1,2 sekunder efter.

Sollenfelt
Ställningen vid servicen efter SS 2 var följande:
1. Rickard Andersson 6:33,5
2. Stefan Sollenfelt +5,3
3. Jan-Erik Eriksson +0,9
4. Christian Granfors + 9,4
5. Jimmy Kujanpää + 5,1
6. Mattias Lagström + 0,1
7. Johan Bengtsson + 4,6
8. Ola Strömberg + 0,1
9. Thobias Wahlström +1,4
10. Juha Liimatainen +8,0
11. Marcus Morén +6,7
12. Reine Nygren + 2,7
13. Henry Nygren + 0,8
14. Linus Lundberg + 4,4
15. Jesper Holmgren +1,2 (Ungdomsrally)
16. Roger Eriksson + 8,3
17. Rolf Andersson + 16,5

Rolf Andersson

Nye ordföranden i MK Speed och tillika cupens kassör, Rolf Andersson, låg alltså sist. Detta beroende på en avåkning på SS1. Cirka en mil SS var nu avverkat och alla var väl uppvärmda inför dryga 2 mil långa Järlesträckan.

Här visade med eftertryck Svinto varför han blev årets 1300 Rallycups segerherre genom att hålla emot så bra bara 1,7 sek efter omöjlige Sollet. Trea var lika självklart mycket snabbe Jan-Erik som var 4,3 sekunder efter Svinto. Laggen hade fått upp ett riktigt imponerande tempo med en säker fjärdetid och kunde därmed säkra fjärdeplatsen före Kujanpää. Eftersom Sollet bara deltog i årets sista deltävling avstod han från att betala in cupavgiften som är kravet för att erhålla poäng så hans inblandning utgjorde bra nog inget störande moment i uppgörelsen mellan Svinto och Jan-Erik.

Granfors

Ytterligare (eller bara) två offer till krävdes på på denna sträcka. Det var Christian Granfors/Caroline Östmark med mottorras och Ola Strömberg/Brittmarie Ålund med en avåkning.

Samtliga topplacerade bilar togs till teknisk efterkontroll där man kontrollerade att topplockshöjd och kamaxelmått var ok. Självklart var allt i sin ordning. Slutliga cuptabellen kommer inom kort finnas uppdaterad på  www.1300rallycup.se.

1300 Rallycup

1300 Rallycup tackar alla deltävlingars arrangörer som tillmötesgått cupen på ett utomordentligt sätt och samtliga bjudit på fina vägar och bra arrangemang. De vill även passa på att tacka alla de hundratals funktionärer som ideellt offrat sin fritid för att de har kunnat köra.

– Sist men inte minst. Stort tack till sponsorer och enskilda som generöst stöttat oss aktiva i vårt budgettävlande. Vi går mot ett mycket intressant 2015 med ett ökat antal deltagare i vårt härliga gäng. Nu ser vi närmast fram mot ett välbesökt årsmöte den 15 November i Rejmyre med lite allvar och massor av bus. Väl mött där och till 2015 års säsong, avslutar Emil Carlsson.