Jerker Axelsson utökade ledningen i Rally-SM

Efter tre deltävlingar av årets Rally-SM så fortsätter Trollhättebon Jerker Axelsson att hålla mästerskapsledningen i klassen Trimmat 4WD. Efter fin andraplats i helgens South Swedish Rally så utökades ledningen till 9 poäng.

Redan innan start av det 40-års jubilerande South Swedish Rally så visste Jerker Axelsson och kartläsaren Mattias Andersson att det skulle bli en svår uppgift att hänga med Fredrik Åhlin i tävlingen. Fredrik som har VM-erfarenhet och är en av Sveriges unga och mest lovande rallyförare.

Tävlingen startade med tre sträckor under fredagskvällen på snabba, krokiga och hårda grusvägar i trakterna norr om Karlskrona och det gällde att vara på hugget från början.

– Ja det var ju på hugget vi skulle vara men det blev precis tvärtom, första sträckorna var jag inte alls behaglig med bilen och tempot. Det var svårkört med skiftande fäste och jag fick inte till det alls. Tyvärr så gav jag Åhlin över 8 sekunder på första sträckan så starten av tävlingen blev inte den bästa, berättar Jerker.

Jerker fortsatte att tappa tid på sträcka två och inför den tredje och sista sträckan för kvällen gjordes några små justeringar på bilen och direkt så gav det resultat.

– Med några små justeringar och betydligt bättre attack från min sida på sträckan som påminde mycket om vägarna ”hemma” i Värmland så var vi bara 1,6 sekunder bakom Fredrik på sista sträckan för kvällen, berättar Jerker.

lördagen skulle de avslutande sju sträckorna köras och Jerker och Mattias hade en betydligt bättre känsla inför dagen än vid starten av tävlingen och på sträcka fem kom första sträcksegern i tävlingen.

– Ja, vilken skön känsla och vilken attack vi hade på den sträckan. Jag justerade bilen för betydligt mer ”attack-körning” och det gav resultat och gav oss en bra boost för resten av dagen, berättar Jerker.

Under eftermiddagen så fortsatte jakten och Jerker och Fredrik Åhlin var i en klass för sig själva i klassen. Jerker tog två sträcksegrar till innan den avslutande sista sträckan skulle köras. Sista sträckan är även så kallad powerstage så det fanns tre extrapoäng att köra om fall man var snabbast där.

– Vi hade en bra däckstrategi hela tävlingen så inför de avslutande sträckorna kunde vi köra på riktigt fräscha däck och jag ville verkligen åt de tre extra poängen, berättar Jerker.

Fredrik Åhlin och Jerker Axelsson

Med en vinst på sista sträckan så var extrapoängen säkrade och andraplatsen efter Fredrik Åhlin var ett faktum.

– Jag är riktigt nöjd med denna tävlingen då bilen, däcken, samarbetet med Mattias och teamet har funkat perfekt. Visst vi kunde ha varit mer på hugget i starten av tävlingen men det är inte fy skam att bli slagen av en ung, duktig och lovande kille som Fredrik. Jag lovar att jag skall försöka slå han nästa gång vi möts, avslutar Jerker med ett skratt.

Resultat South Swedish Rally. Efter 10 av 10 sträckor.Trimmat 4WD:
1. Fredrik Åhlin 55 min 18,3 s
2. Jerker Axelsson +19,1 s
3. Patrik Åkerman +2 min 11,4s

SM-Tabell Trimmat 4WD efter tre av sex deltävlingar
1. Jerker Axelsson 41p
2. Thomas Thunström 32p
3. Mats Jonsson 28p
3. Patrik Åkerman 28p