Överlägsen Ekström upp i DTM-ledning

Annons

Trots den tyngsta bilen i startfältet vann Mattias Ekström överlägset söndagens DTM-race på Red Bull Ring. Dessutom stod svensken för en fantastisk uppkörning i lördagens lopp och leder nu serien. – Att vinna här är speciellt, jag har försökt så många gånger, säger Mattias Ekström.

För Mattias Ekström är Red Bull Ring nästan hemmaplan, dels eftersom han bor i Österrike, dels för att dryckestillverkaren är hans mångåriga sponsor. Dock hade han innan helgens tävlingar aldrig vunnit på den klassiska banan och faktiskt inte ens nått pallplats.

Trots handikappet med straffvikt17,5 kilo mot fältets lättaste bil lyckades Mattias Ekström ta sin Audi RS 5 DTM till nionde startruta under lördagens kval. Under racet tog han sedan placering för placering och avslutade med en bejublad omkörning på insidan av en BMW på sista varvet. En omkörning som gav ytterligare två viktiga poäng då svensken slutade på femte plats. Vann gjorde Audi-kollegan Edoardo Mortara.

Mattias Ekström

Annons

Söndagen på Red Bull Ring innebar ihållande regn och den rutinerade rally- och rallycrossföraren Mattias Ekström visade, som så många gånger förr, att hans trivs i halkan. Svensken tog sin första pole position på Red Bull Ring. Regnet fortsatte under eftermiddagen med oförminskad styrka. Loppet startades därför bakom säkerhetsbil som släppte fältet efter fem varv. Mattias Ekström kunde direkt bygga upp en lucka och kontrollera loppet.

Det obligatoriska depåstoppet tog svensken efter 19 varv, då med ännu större ledning. Efter 34 varv kunde Ekström gå i mål med 4,3 sekunder till tvåan och ta sin 21:a DTM-vinst och sin första vinst på ”hemmaplan”.

– Tack till alla i teamet! Det är inte så svårt att vara bra när jag hade så perfekt däcktryck, säger Mattias Ekström. Vinsten gav ytterligare 25 poäng och innebär att Ekström leder DTM-serien.

– Det är kul att vinna men vi har bara hunnit halvvägs in i säsongen, det är många lopp kvar, avslutar Mattias Ekström.

Nästa DTM-helg avgörs 29-30:e augusti i Moskva.

Mästerskapsställning DTM
Mattias Ekström, Audi, 111 poäng
Edoardo Mortara, Audi, 98 poäng
Pascal Wehrlein, Mercedes, 94 poäng
Jamie Green, Audi, 81 poäng
Gary Paffett, Mercedes, 61 poäng
Robert Wickens, Mercedes, 57 poäng
Christian Vietoris, Mercedes, 54 poäng
Bruno Spengler, BMW, 52 poäng
Marco Wittmann, BMW, 51 poäng
Antonio Felix da Costa, BMW, 43 poäng

Annons