Johan Kristoffersson jagade VM-medalj inför 75 000

Johan Kristoffersson, Volkswagen Team Sweden, är tillbaka på medaljplats i rallycross-VM. Han klättrade till tredje plats i tabellen genom att bli fyra i sin VW Polo inför 75.000 åskådare i Frankrike.

– Självklart hade det varit roligt att stå på pallen, men vi tog ett stort steg framåt här i Frankrike och jag är jättenöjd med hela teamets insats, sa en glad Johan efter målgång i säsongens nionde deltävling i mästerskapet.

Johan tillhörde toppen i den franska tävlingen från start. I lördagens inledande två kvalomgångar var han trea och sjua, vilket gav honom fjärde plats totalt. Söndagen började inte lika bra (15:e tid i den tredje omgången), men när det gällde som mest visade Kristoffersson verkligen klassen. I den fjärde kvalomgången var han snabbast av alla.
– Vi har gjort många ändringar på bilen den här helgen och det betalade sig. Även om mitt fjärde kvalheat var bra var det inte perfekt. Jag tappade nämligen allt turbotryck med ett varv kvar, berättar den värmländske motorstjärnan.

Felet återkom i semifinalen och gjorde att Johan inte kunde utmana mästerskapsledande Petter Solberg om segern. Däremot blev det en säker andraplats bakom norrmannen och avancemang till finalen.
– Inför den hade mina mekaniker tolv minuter på sig att åtgärda felet med laddtrycket. Det lyckades de med vilket var starkt jobbat med tanke på att grejerna var riktigt heta eftersom jag körde den andra semifinalen.

I finalen gick Polon som den skulle igen, men trots en riktigt bra start lyckades inte Kristoffersson inte ta sig fram som han hade hoppats från andra startled. I stället blev det en stenhård fight om tredjeplatsen med Robin Larsson genom de inledande kurvorna. Den första finalronden mot Larsson vann VW-föraren. Den andra förlorade han. I ett gropigt parti hamnade Kristoffersson fel, kom långt utanför banan och tvingades släppa Larsson förbi sig.

Larsson bröt därefter finalen med tekniska bekymmer, men det hjälpte inte Kristoffersson den här gången. Utflykten hade kostat för mycket tid, något som fransmannen Jean-Baptiste Dubourg drog fördel av.

– Det var inte hela världen att vi inte fick med oss en pallplats härifrån. Vi tar med oss så mycket annat positivt, säger Johan och nämner bland annat den återtagna medaljplatsen i mästerskapet, näst snabbaste varvtid och näst snabbaste segertid i kvalomgångarna.

– Vi hade bra speed den här helgen och det bådar gott inför fortsättningen av mästerskapet där fler banor av just den här karaktären väntar, avslutar Johan.

I det andra, svenska Volkswagenteamet i VM, Marklund Motorsport, visade finländaren Toomas ”Topi” Heikkinen styrka med en sjundeplats i kvalet. Extra vass var han i den tredje omgången där han noterades för tredje bästa tid i sin Volkswagen Polo.

I semifinalen låg finländaren trea bakom Petter Solberg och Johan Kristoffersson inledningsvis. Efter att ha tagit alternativspåret hamnade han emellertid bakom Robin Larsson och hämmade av tekniska problem lyckades han inte ta sig om. Heikkinen blev fyra, placeringen utanför avancemang till finalen.

I Norge för ett par veckor sedan hade P-G Andersson turen att få köra semifinal, trots att han bara var 13:e man efter kvalet. I Frankrike var han återigen 13:e man och förstereserv, men den här gången blev det ingen plats ledig för honom i semifinalerna.

PG Andersson

P-G fick en tuff start på tävlingen i Lohéac då han nästan fick motorstopp i starten i det första kvalheatet. Med 23:e tid i öppningsomgången kämpade han sig tillbaka starkt med nionde tid i såväl andra som tredje omgång.

Inför den fjärde och sista kvalrundan låg VW-föraren tolva, placeringen som skulle ge honom den sista semifinalplatsen.
– Men då gjorde jag mig skyldig till ett misstag i den nästa sista kurvan. Jag missade linjen, blev yvig och Robin Larsson kunde smita förbi. Jag tappade kanske uppemot 1,5 sekunder i den svängen och det blev mitt fall, säger en nedstämd och besviken Andersson.
Tävlingen i Frankrike vanns av Timmy Hansen före Petter Solberg.

Resultat.
Rallycross-VM, Frankrike, 5-6 september.
Final, supercar.
1) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot
2) Petter Solberg, Norge, Citroën
3) Jean-Baptiste Dubourg, Frankrike, Citroën
4) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen
5) Mattias Ekström, Sverige, Audi
6) Robin Larsson, Sverige, Audi

Semifinal 1.
1) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot
2) Mattias Ekström, Sverige, Audi
3) Jean-Baptiste Dubourg, Frankrike, Citroën
4) Anton Marklund, Sverige, Audi
5) Andreas Bakkerud, Norge, Ford
6) Davy Jeanney, Frankrike, Peugeot

Semifinal 2.
1) Petter Solberg, Norge, Citroën
2) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen
3) Robin Larsson, Sverige, Audi
4) Toomas Heikkinen, Finland, Volkswagen
5) Gaëtan Serazin, Frankrike, Peugeot
6) Timur Timerzyanov, Ryssland, Ford

Placeringar för övriga Volkswagen-förare
13) Per-Gunnar Andersson, Sverige, Volkswagen
18) Tord Linnerud, Sverige, Volkswagen

Förar-VM efter 9 av 13 deltävlingar
1) Petter Solberg, Norge, Citroën, 219 poäng
2) Timmy Hansen, Sverige, Peugeot, 182
3) Johan Kristoffersson, Sverige, Volkswagen, 156
4) Andreas Bakkerud, Norge, Ford, 152
5) Davy Jeanney, Frankrike, Peugeot, 146
6) Mattias Ekström, Sverige, Audi, 139
7) Reinis Nitiss, Lettland, Ford, 123
8) Toomas Heikkinen, Finland, Volkswagen, 109
11) P-G Andersson, Sverige, Volkswagen, 67
14) Tord Linnerud, Norge, Volkswagen, 26

Teammästerskapet
1) Team Peugeot-Hansen, 328 poäng
2) Olsbergs MSE/Ford, 275
3) Solberg/Doran RX, 244
4) Marklund Motorsport/Volkswagen, 192
5) Volkswagen Team Sweden, 182
6) EKSRX/Audi, 156