30 år sedan när Volvo 240 Turbo regerade på racingbanorna

Annons:

1985 var ett guldår för Volvo i motorsport. ”Den flygande tegelstenen” Volvo 240 Turbo vann det europeiska touringbilmästerskapet ETC samt tyska motsvarigheten DTM, Deutsche Touringwagen Meisterschaft.

När Volvo 1981 lanserade familjebilen 240 med turbomotor öppnades en ny marknad för företaget. Man visade att Volvo inte bara kunde bygga säkra och hållbara bilar, de kunde också vara snabba och körglada. Med turboladdning gav den robusta B21ET-motorn på 2,1 liter 155 hk vilket gjorde att 240 Turbo klarade 0-100 km/h på 9 sekunder och en toppfart på 195 km/h. 245 Turbo var världens snabbaste herrgårdsvagn.

1982 presenterades ett nytt internationellt Grupp A-reglemente. Tävlingsbilarna skulle tas direkt från tillverkningsbandet och antalet modifieringar skulle begränsas. För att få tävla enligt grupp A-reglerna måste modellen byggas i minst 5 000 exemplar under ett år. De skulle ha minst fyra sittplatser och minimivikten var relaterad till cylindervolymen. Regelverket passade Volvo 240 Turbo utmärkt.

Volvo 240 Turbo

Volvo 240 Turbo i det europeiska touringmästerskapet, 1985

Annons:

Reglerna krävde också att minst 500 så kallade evolution-bilar måste byggas – därför skapades 240 Turbo Evolution. I juli 1983 stod de 500 exemplaren uppställda för homologiseringsbesiktning – fördelade på två fält i USA, ett på väst- och ett på östkusten. Bilarna hade större turbo, modifierat motorstyrningssystem och Water Turbo Traction – vatteninsprutning i insuget, en uppfinning som Volvo utvecklat och tagit patent på.

1984 blev året då 240 Turbo på allvar började tävla i Grupp A-racing. Volvo stod för konstruktion och homologisering av de komponenter som behövdes. Tävlandet skulle skötas av fristående team. Detta första år blev utdelningen två segrar. Svenskarna Ulf Granberg och Robert L. Kvist vann på belgiska Zolder i ETC och landsmannen Per Stureson vann på tyska Norisring i den första säsongen av DTM.

Volvos satsning fördjupades 1985. Nu kontrakterades två team som skulle fungera som fabriksstall. Dessa skulle inte bara vinna över konkurrenter som Rover och BMW utan också tävla mot varandra.

Schweiziska Eggenberger Motorsport deltog i ETC under namnet Volvo Dealer Team Europe. Förare var svensken Thomas Lindström, Sigi Müller Jr från Västtyskland, italienaren Gianfranco Brancatelli och belgaren Pierre Dieudonné.

Volvo 240 Turbo

Gianfranco Brancatelli, Italien och svensken Thomas Lindström var duon som slog racingvärlden med häpnad genom att vinna det europeiska touringmästerskapet 1985 med en Volvo 240 Turbo.

Det andra teamet i ETC var svenska Magnum Racing. För dem tävlade Ulf Granberg, Anders Olofsson och Ingvar Carlsson.

Dessutom skulle IPS Motorsport tävla i DTM. Till den nya säsongen hade Per Stureson fått en ny och konkurrenskraftig bil med mer effekt och bättre väghållning. Till en början hade konkurrenter och publiken svårt att ta de kantiga Volvobilarna på allvar. Men ”de flygande tegelstenarna” skulle snart bevisa att de var konkurrenskraftiga – trots att man tävlade mot bilar med betydligt större motorer som Rover 3500 V8 och BMW 635.

Volvo 240 Turbo i tävlingsutförande hade racingpreparerade aluminiumtopplock samt smidda kolvar, vevstakar och vevaxel. Insprutningen var ett specialbyggt Bosch K-jetronic system och Garrett-turbon laddade upp mot 1,5 bar. Resulttet blev att 2.1-litersmotorn utvecklade ca 300 hk och gav bilen en toppfart på 260 km/h.

Alla löstagbara karossdelar som dörrar och huv var av tunnare plåt än på produktionsbilarna. Bakaxeln var sex kilo lättare, bromsarna hade fyrkolvsok och ventilerade skivor. Ett snabbtankningssystem möjliggjorde att 120 liter högoktanig bensin kunde fyllas i på 20 sekunder.

Den 13 oktober 1985, efter deltävlingen på Estoril-banan i Portugal, var saken klar. Volvo hade vunnit sex av 14 tävlingar och Lindström/Brancatelli hade med lätthet tagit hem hela ETC-serien! Dessutom vann Per Stureson det tyska mästerskapet DTM efter en seger och fem pallplaceringar.

Som om inte ETC och DTM var nog vann Volvo också standardvagnsmästerskapen i Finland, Portugal och Nya Zeeland 1985. Dessutom vann en högerstyrd 240 Turbo det skotska rallymästerskapet samma år.

Intresset för Volvos Grupp A-historia på 1980-talet har ökat inför 30-årsjubileet av titelsegrarna 1985. Bland annat firades de på världens största Volvoträff VROM i Göteborg i augusti

Annonser: