Loeb och Sainz preppade för Dakar 2016

Idag går startskottet för det legendariska Dakarrallyt i Argentinas huvudstad Buenos Aires. Team Peugeot Total är på plats och redo att attackera den utmanande terrängen med de fyra nyutvecklade 2008 DKR. Monsterbilarna, med 350 hästkrafter och 800 newtonmeter i maximalt vridmoment, kör för seger under den närmare 1000 mil långa expeditionen genom sand, floder och klippformationer i Argentina och Bolivia.

Nedräkningen har äntligen börjat. I början av veckan anlände de fyra bilarna och de 95 personerna som utgör Team Peugeot Total till Argentinas huvudstad.

Peugeots fyra ”dream team” är mycket väl förberedda inför starten av en av de största utmaningarna inom motorsporten. Teamen har kört ”shakedown” i Arawak, nordväst om huvudstaden, med de fyra Peugeot 2008 DKR, gjort de finala justeringarna och fått sina nummerlappar:

Stéphane Peterhansel/Jean-Paul Cottret (n°302 / gult luftintag)
Carlos Sainz/Lucas Cruz (n°303 / blått luftintag)
Sébastien Loeb/Daniel Elena (n°314 / vitt luftintag)
Cyril Despres/David Castera (n°321 / rött luftintag)

Från och med nu kommer det inte bli någon vila för den vridstarka V6-dieselmotorn i 2008 DKR. Efter den ceremoniella starten idag, lördag den 2 januari, går startskottet för den 11-kilometer långa prolog-sträckan. Förutom att det är en uppvärmning inför den svåra utmaningen bestäms startordningen inför den första riktiga sträckan som går av stapeln imorgon mellan Rosario och Villa Carlos Paz. I och med det har starten för det 38:onde Dakarrallyt gått av stapeln.

De tre teamen med förarna Peterhansel, Sainz och Despres har lång erfarenhet av att bemästra den eländiga terrängen i Dakarrallyt på två eller fyra hjul medan teamets rookie Sébastien Loeb (n°314) ger sig ut på en helt ny utmaning tillsammans med sin trogna co-pilot Daniel Elena. Sébastien Loeb, vår tids mest framgångsrika rallyförare, antog utmaningen att köra världens tuffaste ökenrally med Peugeots nya lejonkung 2008 DKR i höstas och sedan dess har den niofaldiga rallyvärldsmästaren och rekordhållaren i backtävlingen Pikes Peak genomfört ett antal tester och kört ”Rallye du Maroc” tillsammans med legenden Carlos Sainz i 2008 DKR under hösten.

– Jag är redo för denna spännande resa, säger Sébastien Loeb, men varken Daniel eller jag har någon erfarenhet av Dakar. Det kommer inte att bli lätt men jag får en bra känsla i bilen som verkligen är lättkörd och presterar på topp. Ser fram emot att köra sträckor som kan vara upp till 100 mil långa per dag, ibland i svår hetta, och övervinna de svåra hindren på vägen.