Pontus Tidemand om andraplatsen i Wales Rally GB

Pontus Tidemand gav prov på sin kapacitet när han i helgen körde till sig andraplatsen i det brittiska VM-rallyt – utan någon tidigare erfarenhet från tävlingen. På klurigt väglag ökade han konstant tempot och på den allra sista sträckan avgjorde han placeringen genom att sätta en riktig kanontid.

Wales Rally GB är kanske mest känt för snabba grussträckor i brittiskt ruskväder med regn, snö, lera och dimma och då eventet i år avgjordes tidigare än vanligt, pratades det om torrare väglag. Men när rallyt väl drog igång på fredagen var det klassiskt underlag som gällde – vått och halt med tävlingsbilar som badade i lera. Många drog snabbt på sig misstag men Pontus Tidemand, som nu alltså gjorde sin Wales-debut, tog det säkra före det osäkra och gav sig själv tid att hitta rytmen på det svårbemästrade underlaget. Han hängde ändå med bra i toppskiktet och placerade sig trea i WRC 2-klassen, där finske Esapekka Lappi, som är teamkamrat med Pontus både i SKODA Motorsport och EVEN Management, tog ledningen och med ytterligare en finländare, Teemu Suninen, som tvåa.

På lördagen var Pontus och co-drivern Jonas Andersson rejält uppvärmda och hade hittat rätt teknik för att attackera sträckorna. Det dröjde inte länge förrän deras höga tempo visade sig i resultaten och efter att ha varit snabbast på hälften av dagens sträckor, närmade de sig en klättring mot andraplatsen. Inför sista tävlingsdagen skiljde bara 12,3 sekunder dem åt.

– Vi gjorde rekognoseringen tidigare i veckan i torra förhållanden och nu var det snarare tvärtom, berättar Pontus. Men vi hittade känslan och med det kom farten, samtidigt som bilen, noter och alla detaljer satt där de skulle. Vi kunde gasa på lite och förbättra vårt läge. Annars är det mod och hur mycket man vill riskera som styr attacken på de här vägarna. Är man villig att ta stora risker kan man tjäna mycket tid, men det kan lika gärna slå tillbaka så balansen är viktig.

Med sex sträckor kvar på söndagen var planen given – att jaga andraplatsen. Pontus plockade sekund efter sekund och satte ordentlig press på Suninen. När den sista sträckan återstod, hade försprånget minskat till tre sekunder men att ta igen det på knappt åtta kilometer var en stor uppgift. Dock inte för stor för Pontus, som var förbluffande snabb och slog Suninen med 4,2 sekunder. Tiden var också den sjätte bästa totalt och Pontus kunde glatt se flertalet WRC-bilar bakom sig i sträckresultatet.

– Den här helgen kan vi utan tvekan vara nöjda med, säger Pontus. Det var en utmaning att komma in i det, men under de två sista dagarna lossnade det och jag är glad att vi kunde avsluta med en ordentlig satsning och visa att vi kan leverera när det verkligen gäller. Erfarenheten kommer också betyda mycket nästa gång jag är tillbaka och vet vad jag har att vänta mig.
Resultat WRC 2 Wales Rally GB 2016
1. Esapekka Lappi (FIN) 3:24:00.3
2. Pontus Tidemand (SWE) +29.1
3. Teemu Suninen (FIN) +30.3
4. Jan Kopecký (CZE) +2:18.8
5. Marius Aasen (NOR) +4:25.3