Hjulkalender 2016 – lucka 6: Läskig kameravinkel i Loppi-ralli

Bakom den sjätte luckan gömmer sig film och bildreportage från finska Loppi-ralli anno 2005. Och så här över tio år efteråt undrar man hur kameramannen tänkte med sin placering ute på hygget. Inte den smartaste platsen att stå på.

Allt eftersom åren går och antalet besökta tävlingar så många att man inte längre kommer igång alla är det några resor och upplevelser som sitter oförglömligt kvar. Både bilarna och sladdarna som själva trivselkänslan. Just en sån tävling och rallyresa för redaktören var den finska rallyresan till Loppi 2005. Det blev en sån helg man kommer att minnas tillbaka till när väl sitter på ålderdomshemmet med en tallrik aprikoskräm.

Här är checklistan:
– Vackert försommarväder
– Uppspelt genomåkning, givetvis inom hastighetsgränsen
– Tid och att gå runt i depån
– En uppsjö av alla möjliga finska rallybilar och modeller
– Flera häftiga svängar på rad ute på den valda sträckan
– Gasglada förare
– Trevlig sällskap med rätt inställning

Så här snart 12 år försöker undertecknad att dela med sig av den känslan och här kommer 2 x filmklipp och 2 x feta bildreportage.

Hur var det nu med kameravinkeln då? Jo, filmklippet från rallyskogen står fotografer visserligen en bra bit ut på hygget, bakom stenar och rotvältor. Men med tanke på att ingångshastigheten in i kurvorna när det gäller finska rallyförare måste räknas upp i kvadrat är det med magont fotografen ser filmen idag. Men, det gick väl såväl fotograf som besättningar, men värre för några av bilarna och en och annan telefonstolpe.

Toni Gardemeister

Det blev också två mastiga reportage, med mer action men också profiler i form av självaste Toni Gardemeister med lyftarhandskar samt vackra rallybilar i närbild. Dels från starten och depån här och sen ute från skogen som du hittar här.

Lugnare film från depån inför tävlingen

Ute i skogen