Reportage: Rally Sweden 9-12 februari 2017

Annons:

Årets höjdpunkt för oss motorsportentusiaster är nu till ända. Och visst fick vi vårat lystmäte mättat med dom nya tuffare, högljuddare och snabbare bilarna. Det bådade gott redan innan start med alla förväntningar som byggts upp.

Och visst är det nyttigt att fler förare kan blanda sig leken än att det på förhand går att förutspå vinnaren? Den nordligare banan med Torsby som centralort visade sig fungera över förväntan, även om hotellkapaciteten inte finns där fick vi sprida ut oss och gynna dom mindre orterna.

Foto: Pierre Skytt
Text: Pierre Skytt

Rally Sweden 2017
Svullrya i Norge har vi besökt förr. Inte just här men ett fint och snabbt parti mot slutet av sträckan blev vi stående och kollade in de nya bilarna tillsamman med resten av världen.


Svullrya i Norge har vi besökt förr. Inte just här men ett fint och snabbt parti mot slutet av sträckan blev vi stående och kollade in de nya bilarna tillsamman med resten av världen.

Annons:


Vi hoppar lite till WRC2 där rekordhållaren på Colins Crest, Eyvind Brynildsen dansade fram i sin Ford Fiesta R5 tillsammans med Anders Fredriksson. I år gick det sämre för Eyvind som inte fick till det och med lite småproblem fick stå tillbaka.
Lunchrast, stekt fläsk och grillad korv. Tigerräkor och biff med lök, ja, det bjöds på det mesta. Själva släpar vi inte på mer än vad man behöver. Kaffet och smörgåsen ligger i bilen och väntar tills vi skall förflytta os efter banan.

Hiroki Arai, son till den meste Subaru-åkaren och GruppN-mästaren Toshihiro Arai. Hiroki skolas in som en av Japans nästa stjärnskott av Tommi Mäkinen. Toyota ville väl ha med en japansk förare direkt i WRC-stallet men en tid i WRC 2 är bättre för att få en säkrare poängplockare i teamet. Tillsammans med Glen Macneal som tidigare lotsade Chris Atkinson åker de en Fiesta R5 som drivs av ett estniskt team. Hiroki slog faktiskt Toyotas Hänninen i totalen denna gång och vem som är mest lämpad för andra ratten i Toyota får Mäkinen fundera över.

Jukka Ketomäki och Jarkko Alanen i Skoda Fabia R5 visade på ett fint tempo men nådde aldrig fram till täten i klassen.

 


Värmlands stolthet och Sveriges nästa stjärnskott i WRC? I alla fall så ser det bra ut för Pontus Tidemand och Jonas Andersson att nå toppen i WRC 2 med den här taktiken. Pontus kommenterade att han alltid haft en lugn början på rallyn och avsluta i högre tempo, vilket inte alltid varit lyckat. Nu blev det attack direkt med bra resultat. En ledning skapades och han kunde hålla undan och bevaka sitt hemmarally.


WRC igen och Mads Östberg som fick hem bilen från M-sport i England bara dagar innan start. Inte helt optimalt med tanke på hur mycket de andra testat innan. Men Mads satsade rejält med Ola Floene vid sin sida. Men det räckte inte så långt denna gång.


Efter Svullrya 2 på vägen bland all publik stannade de tävlande för att sätta dit lite sköldar för kylaren till transporten. Ogier och Ingrassia fick kämpa lite extra länge i kylan för att de hade touchat i en snövall någonstans och gjort sämre passform på fronten. Men lite stripes ”kattstrypare” löste sig det också.


Craig Breen och Scott Martin stannade också till för att sätta dit lite extra ljus på sin Citroën. Craig tyckte det gick ganska ok ändå fastän att det var dåligt grepp på den lösa snön. Sveriges meste motorbloggare, Tommy Svensson passerade i bakgrunden för att fånga samma händelser.


John Kennard, co-driver åt Haydon Paddon tyckte att om de skulle få så här mycket snö hemma på New Zeeland skulle dei behöva stänga hela landet. Det går ”alright” men att det samtidigt var lite ”tricky”.


Medan Kennard monterade sköldar i kylaren, surfade Paddon själv (kanske på www.motorsport4sale.com) för att få reda på det senaste.

Fullt påställ på Vargåsen på lördagen. Sebastien Ogier och Julien Ingrassia gasade så mycket som de kunde men, gick för mycket på sladd enligt han själv när han skulle attackera.


Jari-Matti Latvala i Toyota tillsammans med Mikka Anttila förvaltar sitt förtroende de fått av Mäkinen på bästa sätt. Jari Matti har verkligen visat på en stabil och klockren körning under helgen.


Mads som blev påhejad av både PG Andersson och Harry Joki som stod i denna böj på Vargåsen.


Prada-arvtagaren Lorenzo Bertelli rosade inte marknaden direkt i årets Svenska Rally. Han avbröt förra året utan egentlig anledning och i år kommer han hit men inte till så många andra platser i världen. Måste väl ha tyckt att det ändå var ganska bra i Sverige.


Rallyradion döpte honom till OC, vi andra säger Ole Christian Veiby som blixtrade till i inledningen men höll ändå bra tempo som inte räckte ända fram till Pontus och Timo Sunninen.


Bussåkaren från England, Elfyn Evans laddade friskt i sin D-Mack Ford tillsammans med Daniel Barrit och dansade in på en sjätte plats till sist.

Craig Breen skulle flyga ner till Hagfors Centrum eller nåt, men landade istället på en 5:e plats med sin co-driver Scott Martin i sin Citroën.


Spanjoren Daniel Sordo och Marc Marti fick aldrig till de där rätta topptiderna men lyckades i alla fall ta hem fjärde platsen i Sverige med sin Hyundai.


Fjolårsvinnare Ogier flyger och far, vi kan nog ändå räkna med en eller fler delsegrar i år. När inte lössnön stör honom i inledningen.


Ott Tänak visade på fin fart och laddade, men det räckte inte till för att störa Latvala tillräckligt. Ott blev tvåa med sin co-driver Martin Jarveoja i Ford Fiesta WRC.

Thierry Neuville blev ett kapitel för sig, han lyckades leda rallyt på fredagen och lördagen, ända till kvällen då han på Färjestadstravet prickade en däcktrave med framhjulet och slet loss det samma.


Snabb som få men enligt honom själv tittade han framåt Mexiko.

Mads Östberg och Ola Floene flög 44 meter på Colins Crest, här vet jag inte riktigt hur långt han flög men det blev lite avslaget rally för Mads som till sist blev 19 man i mål.

Pontus Tidemand brukar äta Lunch på Thon Hotell i Charlottenberg när han är hemma, sa receptionisten när vi checkade in. Men i december fick de inte sälja så många luncher.  1,5 dag blev det hemma i december för Pontus som får flyga runt i Europa för Skodas räkning.

Flög gjorde han här också utan att chansa för mycket på någonting. Jonas Andersson och Pontus verkar komma riktigt bra överens i bilen, en kombination som jag tror kommer att skapa många framtida vinster.

– Det här är absolut höjdpunkten i karriären, sa Pontus efter målgång när han konstaterades ha den snabbaste tiden över de tre dagarna i WRC2-klassen.

 


Emil Bergkvist från Torsåker fick aldrig de rätta tiderna för att vara med och slåss i toppen i WRC 2 den här helgen, men efter ett tag kan han säkert börja skörda de största pokalerna tillsammans med Joakim Sjöberg.


Jari Matti Latvala vrider på ratten och lunkar iväg mot nya äventyr, närmast i Mexiko om några veckor. Tommi Mäkinen och Toyota har verkligen lyckats få ihop en vinnarbil som säkert kan bli ett vinnarteam om man får in en säkrare andre chaufför.

På podiet i Torsby stod japansk Toyota-chef av högre rang och mottog konstruktörspokalen och bugade djupt när Japans nationalsång spelades upp. Tommi Mäkinen, Jari-Matti samt de tillresta japanska besökarna var tydligt tagna av stunden. Fler lär det väl bil.

Svenska VM rallyt har återigen levererat ett arrangemang som bara fått lovord. Vädret, publiken, nya bilarna och Torsby kommer säkert bli lika bra 2018. Vi längtar redan.

/Pierre Skytt

Vi rundar av reportaget med lite bonusbilder från Rally Sweden 2017

Annonser: