Fredrik Åhlin om segern i SM-premiären Rally Vännäs

Landslagsföraren Fredrik Åhlin och hans för året nya co-driver Joakim Sjöberg stod inte bara upp mot motståndet i Norrland utan även mot snöstormen och det kaos som rådde på vägarna innan årets första Rally SM-deltävling i Vännäs.

Det blev en totalseger för Fredrik och Joakim i deras första gemensamma tävling.
– Riktigt roligt att vi kunde jobba oss in i tävlingen och presterat ett så pass bra rally, säger Fredrik.

Det engelska teamet CA1 Sport hade självklart förberett ett test innan rallyt men med det väderkaos som rådde missade man tyvärr testen då man som så som många andra fastnade i köer.

– Klart att det inte var en optimal start på vårt samarbete när man inte kört en meter tillsammans i en rallybil innan start. Så första sträckan blev en både en ryckig och kryckig körning men vi var trots det med i rallyt efter dom tre inledande mörkersträckorna, berättar Fredrik.

Fredrik har dom senaste åren arbetat tät ihop med sin mentala coach Lennart Augustsson för att bättre klara av att tackla oförutsedda situationer och detta var en av nycklarna för att kunna vinna årets första deltävling i Rally-SM.

– Jag klagar verkligen inte, jag är självklart ödmjukt positiv och glad över att kunna komma tillbaka till Sverige igen efter några års frånvaro, men målet är alltid att vinna slutkriget,  säger Fredrik.

Lördagens etapp blev mer eller mindre en uppgörelse mellan Fredrik och den snabbe Vännäsföraren Jörgen Jonasson och efter att Fredrik tagit över ledningen efter SS7 var man helt på det klara med att en motattack skulle komma från Jörgen på den näst sista specialsträckan.

– Jag och Joakim beslöt oss för att inte släppa efter och ökade lite på tempot och tyvärr snurrade Jörgen på sträckan och vi kunde köra över sista sträckan i ett lugnare tempo för att säkra totalsegern i årets första Rally SM-deltävling, berättar Fredrik.

Senaste vi kunde se Fredrik på hemmaplan var VM deltävlingen Rally Sweden 2016.

– Efter två år i England med mitt team, CA1 Sport och med en silvermedalj nu senast i det Brittiska Rallymästerskapet så är jag glad över att kunna få till en uppstart här hemma i Sverige, berättar Fredrik.

Nu närmast väntar arbete i Åre med körutbildningar och en rallytest innan nästa uppgift som är Rally Sweden på hemmaplan i Karlstad.

– Vi är taggade och ser verkligen fram emot att få köra Rally Sweden, summerar en glad och nöjd Fredrik.