Latvalas krasch på SS7 i Wales Rally GB 2019

Här tar Wales Rally GB anno 2019 slut för Jari-Matti Latvala. Och med det minskades chansen till viktiga VM-poäng i märkesmästerskapet för Toyota. Men värst av allt, det var publikens placering, som hade ställt sig på yttern.

Jari-Matti Latvalas och Mikko Anttila var bra med i tätstriden av det brittiska VM-rallyt under fredagens etapp. Men efter lunchuppehållet på den andra rundan tog det roliga slut på den 16,9 kilometer långa Penmachno2-sträckan.

Chansen på VM-titeln var ju inte att tänka innan rallyt för finska publikfavoriterna, men viktiga poäng i märkesmästerskapet stod på spel. Något som försämrades efter Latvalas och Anttilas uttåg. Senare på fredagseftermiddagen bekräftades det att duons Yaris inte kunde komma till omstart på lördagen.

Dock. Rullningar händer och bilar går (oftast) att laga. Men här måste vi kommentera publikens placering. Att ställa sig på yttern i slutet på lång lerig utförsbacke är inte ok. Att det också redan på första varvet var nära för Evans, se klippet nedan, borde ha fått publiken att tänka till några timmar tidigare. Tidigare på torsdagen hade redan SS5 strukits på grund av publik på fel platser, och som inte kunde flytta sig.

Vi får hoppas på bättring under resten av helgen, och i framtiden. Vi får alla hjälpas åt att vara rädda om vår sport genom att tänka sig för en eller två gånger innan man ställer ner ryggsäcken och tar fram termosen. Eller mobilen.