M-sport hoppas på fler Ford-styrningar för Pontus Tidemand

Pontus Tidemands insats i Wales Rally GB uppskattades av teamchefen Richard Millener som gav beröm efter tävlingen. Efter flera stabila insatser bakom ratten på teamets Ford Fiesta WRC på olika underlag hoppas nu teamchefen på fler styrningar för Pontus.

Under 2019 har Pontus Tidemand kört fyra VM-deltävlingar för M-sport i deras Ford Fiesta WRC. Med start i Monte Carlo följt utav Sverige i början på säsongen och fortsättning i Turkiet och nu senast i Wales.

Insatserna i de olika VM-deltävlingarna har kännetecknats av stabila körningar som inletts i lite lugnare tempo, om man nu kan prata om ”lugnare tempo” i dessa sammanhang. Men allt eftersom har Pontus och han co-driver Ola Fløene ökat tempot och minskat gapet sett över antalet tappade sekunder per kilometer mot världens absolut bästa rallyförare och co-drivers.

Samma mönster följde i Wales. På fredagens inledande sträckor tappade duon mycket, vi blågula rallyfanstaster hade så klart hoppats på bättre sträcktider. Men allt eftersom, med lite självförtroende och finjusteringar av Fordens inställningar, gick det allt snabbare. Och på den avslutande etappen på söndagen var Pontus och Ola bara sekunder efter toppåkarna på respektive sträcka.

– Det känns som att jag har knäckt koden till hur man kör en WRC-bil och jag hade gärna kört på ett par dagar till för att fortsätta finslipa. Nu tappar vi cirka en halv sekund per kilometer och mycket handlar om att lära sig bromsa senare och gå på maxfart där man kan, förklarade Pontus själv efter tävlingen i en intervju här.

Bra insikter av Pontus som under åren byggt upp en erfarenhet av VM-kalenderns tävlingar som få. Senaste årets WRC-insatser summeras så här av M-sport själva:

” Pontus Tidemand har precis genomfört sin fjärde VM-deltävling, alla tävlingar med helt olika karaktärer, bakom ratten på en fullpreppad Ford Fiesta WRC, och har visat goda framsteg med fina sträcktider på den avslutande etappen.

När han kom underfund med underlag och inställningar kunde den unge svensken fokusera mer på sin egen körning och verkade mer självsäker bakom ratten på en WRC-bil på de sista sträckorna.”

Det blev till slut en sjundeplats och nästa bästa Ford i rallyt.

Säsongsbästa för Pontus Tidemand i Wales Rally GB

M-sport, som efter två framgångsrika säsonger med Ogier som kört hem VM-titeln, har i år haft det lite tuffare. Teamets försteförare Evans har fått stå över flera deltävlingar efter att vilat ryggen på grund av en tung landning i Rally Estland. Andreföraren Teemu Suninen är bitvis snabb men hamnar vid sidan av vägen lika mycket, och har haft det kämpigt att både visa på snabbhet och på säkerhet.

I dessa tider måste det vara bra för teamet att ha en säker pjäs som Pontus, som allt eftersom lär sig bil, underlag och tävlingar utan att ge plåtmekanikerna i teamet allt för mycket jobb.

Teamchefen själv, Richard Millener, kommenterade Pontus insats efter målgången av Wales Rally GB:

– Det var också bra att se Pontus så bekväm bakom ratten idag. Det är inte många som klarar det stora steget upp till denna nivå, och han har lärt sig mycket om hur man ställer in bilen på fyra helt olika underlag.

– Alla kunde se skillnaden i tider då det hela klickade för honom på söndagsmorgonen – och jag hoppas verkligen att han får några fler chanser med en Fiesta WRC, så att han kan bygga vidare på de framsteg som han visade i helgen.

Bättre vitsord går det väl inte att få. Trots en lite trög start, har Pontus jobbat sig in i rallyt och levererat en sjundeplats för M-sport på hemmaplan och inför alla brittiska Ford-fans.

Nu håller vi tummarna för 2020!