Rally-SM 2020 tävlingskalender med en spännande nyhet

Svensk rallysport är på frammarsch. En spännande SM-säsong med stentuffa fighter och världsstjärnor har gått i mål, men än väntar flera spännande internationella starter för svenska förare och co-drivers. Och blickar vi framåt har vi en minst lika spännande säsong framför oss – med 2020 års kalender för Rally-SM.

– Vi är mitt i en resa, ett återtåg för ett folkkärt mästerskap och en svensk nationalsport, förklarar Lars Mattsson, ordförande för de 13 samverkande SM-arrangörerna, MAS.

Svensk rallysport befinner sig sedan några år tillbaka i en uppåtgående kurva både sett till elit, bredd samt tävlingar, inte minst avseende Rally-SM. Årets SM i Rally har handlat om stjärnor som Johan Kristoffersson, Patrik Flodin, PG Andersson, Fredrik Åhlin och i ett senare skede även Mattias Ekström.

– Vi tror starkt på mästerskapets och rallysportens framtid, säger Lars Mattsson som berättar mer om den kommande SM-säsongen.

– Rally-SM ska genom samarbete och kvalitetssäkring stärkas som mästerskap, som varumärke och som plantskola för svenska rallytalanger, framtida WRC-förare.

Nu ser MAS fram mot Rally-SM 2020. Totalt rör det som sex deltävlingar, varav två vintertävlingar. Premiären blir i Sandviken den 31 januari och SM-finalen är East Sweden Rally i Linköping den 5-6 september.

En stor nyhet i nästa års Rally-SM är den ”Super-Rally-Weekend” som blir av den 26-27 samt 28 juni när SM-veckans Rallysprint i Halmstad avgörs direkt efter SM-deltävlingen i Skillingaryd.

– Vi har jobbat hårt för detta, nu får vi ett win-win-win-win-förhållande för tävlande, publik, funktionärsstab samt RF:s och SVT:s samarbete kring SM-veckan. I och med upplägget kan vi få ett superstartfält, säger Lars Mattsson.

Han berättar att det har varit många turer kring upplägget, och att beskedet var välkommet. Det ställer också krav på arrangerande Skillingaryds MK.

C G Wilke, Hässleholms MK, tävlingsledare SM-veckans Rallysprint och Sara Mejving, Skillingaryds MK.

C G Wilke, Hässleholms MK, tävlingsledare SM-veckans Rallysprint och Sara Mejving, Skillingaryds MK.

– Vi kommer att anpassa vårt tidsschema för tävlingen så att de tävlande ges tid till att serva och bygga om sina tävlingsbilar inför starten i Halmstad. Det är bara tolv mil mellan tävlingsorterna, förklarar arrangörsklubbens Sara Mejving och tillägger vikten av den arrangörssamverkan som sker tack vare MAS.

Även C G Wilke, Hässleholms MK, som arrangerar SM i rallysprint under SM-veckan, välkomnar beskedet om att tävlingen är förlagd till söndagen direkt efter SM-rallyt. Det löser logistiken och banbyggnationen.

– Rally kräver en stor funktionärsstab samt behöver mycket teknik och material för att arrangera en tävling. Att sprinten körs i anslutning till Rally-SM i Skillingaryd underlättar för oss på alla sätt och vis, säger han.

Tävlingskalender Rally-SM 2020:
31 jan-2 feb, Sandviken
28-29 feb, Vännäs
22-23 maj, South Swedish Rally
26-27 jun, Skillingaryd
(28 juni arrangeras SM i Rallysprint i Halmstad)
14-15 aug, Hässleholm
5-6 sept, Linköping