Toyota Yaris WRC 2020 presenterad i Japan

Toyota och TOYOTA GAZOO Racing valde att visa upp årets Yaris WRC 2020 på Tokyo Auto Salon en bit in på det nya året. Bilen liknar fjolårets till det yttre, men tekniska förbättringar och tre helt nya uppsättningar förare och co-drivers ska plocka hem årets titlar för Mäkinen och co.

Efter titeln i konstruktörs-VM 2018 och förar-VM 2019 börjar TOYOTA GAZOO Racing om lite på nytt, med tre nya förare och co-drivers. Tur då att rallylegenden Tommi Mäkinen fortfarande basar över satsningen som teamchef som vet vad som gäller för så väl förare som team vad som krävs för att vinna.

Förlusten av Ott Tänak som valde att inte förlänga kontraktet efter sitt VM-guld utan istället skrev på för Hyundai kom som en chock för många. Helt plötsligt stod Mäkinen utan en given försteförare och två äldre, men snabba och populära förare.

Toyota Yaris WRC 2020 presenterad i Japan

 

En försteförare av kaliber behövdes och då fanns det bara en att välja på. För när Citroën haft det fortsatt tufft och inte kunnat ge den sexfaldige världsmästaren Sébastien Ogier den konkurrenskraftiga bil han önskade, var övertalningen nog inte så svår.

Till den prestigefyllda värvningen hade teamet redan signat på unge stjärnskottet Kalle Rovanperä men vem skulle ta den tredje bilen. Många trodde säkert att Latvala skulle få chans till revanch. Men … Mäkinen överraskade rallyvärlden ifjol när han tog in den krasch-meriterade Meeks. Och nu blev det en britt igen, Evans från Ford. En snabb förare som kämpat hårt i det brittiska teamet i många år, och som visat på snabbhet men inte haft de rätta marginalerna på sin sida. En spännande trio i Toyota med andra ord.

Toyota Yaris WRC 2020 presenterad i Japan

– Bilen må se lika ut på utsidan, men på insidan har det skett förbättringar i form av en lättare och kraftfullare version än i fjol, berättar Tommi Mäkinen. Nästa vecka är det premiär av Rally-VM 2020.

Toyota Yaris WRC 2020 presenterad i Japan