Esapekka Lappi inför Rally Sweden 2020

Esapekka Lappi var för ett tag utan styrning när Citroën hastigt och olustigt la ner sin WRC-verksamhet efter förra säsongen. Men det tidigare ”underbarnet” från Finland behövde inte vara utan styrning länge, och kör i år för Ford och M-Sport.

Till Rally Sweden kommer Esapekka Lappi och Janne Ferm med en fullt godkänd fjärdeplats från Rallye Monte Carlo i bagaget. Det trots en spännande öppning av rallyt där en massa löv satte sig i grillen på Forden som en dammsugare, och vattentemperaturen steg förbi kokpunkten.

Men det fixade mekanikerna och Esapekka kunde vara cool. Och någon risk för snö i fronten lär det knappast bli i årets upplaga av Rally Sweden. I fjol tog duon en sensationell andraplats i tävlingen, men så har de också haft fina resultat i Sverige tidigare, aldrig slutat sämre än fyra.

– Jag har fått några bra resultat i Rally Sweden – särskilt förra året när vi slutade på andraplats, det var också vår andra tävling med en ny bil. Så låt oss se om vi kan göra detsamma igen i år! Naturligtvis kommer det att bli en tuff tävlingen och ingen vet riktigt hur förhållandena kommer att vara, men vi kommer att göra vårt bästa, berättar Esaspekka.

– Vi testar i helgen och får vår första indikation på vad vi kan förvänta oss. De svenska specialsträckorna är alltid snabba, vilket jag tycker om. Men det kommer att våra ont om is vilket gör däckvalen viktiga med tanke på dubbarna. Att starta som fyra ut på sträckorna kan bli en bra förutsättning, men låt oss vänta och se, avslutar Esaspekka.