Oliver Solberg redo för Skoda-debuten i Rally Sweden

Oliver Solberg kommer att göra sin debut i en Skoda Fabia Rally2 Evo i Rally Sweden med fabriksstöttning från Skoda Motorsport den här veckan. Oliver och hans irländske co-driver Aaron Johnston går med startnummer 29.

Sedan han lärde sig att prata har Oliver Solberg haft ett mål i sikte: att följa pappa Petters och mamma Pernillas fotspår i rallyvärlden. Och helst följa samma vinnarspår som hans pappa tog till sin VM-titel i rally 2003.

Rally Sweden är ett stort steg mot det målet. Oliver gjorde sin VM-debut under Rally GB i höstas och avslutade sin andra VM-tävling i Rally Monte-Carlo förra månaden. Då körde 18-åringen en familjeägd Volkswagen Polo R5.

Nu bär det uppåt och framåt igen. I sin tredje VM-start kör unge Solberg en Skoda för första gången, under vingarna av Mlada Boleslav-stolthet. Och han gör det på sin egen hemmaplan i de Värmländska skogarna.

– Det är en stor ära att få köra en fabriksstöttad Skoda för första gången i tävlingssammanhang. Och ännu mer speciellt är att få göra det hemma i Sverige. Skoda har varit en del av rally-VM så länge jag kan komma ihåg, och det är teamet som Colin McRae ibland besökte. Skoda har också fantastiska resultat att visa upp från tidigare år med samma bil, säger Oliver Solberg.

Oliver Solberg testar sin nya Skoda Fabia

Tillsammans med kartläsaren Aaron Johnston testade Oliver bilen förra månaden som förberedelse inför Rally Sweden. Den irländska-svenska duon upplevde sitt första möte med Skoda Fabia Rally2 Evo som mycket spännande och positivt.

Även om VM-rundan i Sverige är något förkortad på grund av väderleksförhållandena, där klassiska sträckor så som Vargåsen (med ”Colins Crest”) stryks från tävlingen, kan Solberg och Johnston knappt vänta med att komma igång.

Rally Sweden är baserad i (Pernilla) Walfridsson-familjens hemstad, Torsby, och bristen på kyla gör att loppet centreras mot gränsområdena mot och i Norge. För halva norska Oliver är det inte något som försämrar humöret alls.

– Jag bor i området och har förstått att det här tävlingen inte kommer att bli lätt. Brist på kyla och snö ställer till det. De jag främst tycker synd om är arrangören, klubbarna, de frivilliga som lägger ner så mycket arbete så att vi i teamen och publik ska kunna få de bästa möjliga upplevelsen. Men det finns mycket erfarna människor i organisationen bakom tävlingen, och om någon i världen kan fixa detta så är det dom, berättar Oliver.

– Vädret kan ingen göra något åt, och det kan börja snöa dagarna innan start. Jag väljer att se positivt på det här, i alla fall kommer det att bli körning, nya upplevelser och erfarenhet och fantastisk stämning både i Torsby och ute i skogen. Åtminstone kommer jag att leva ut min dröm med Skoda och ett fantastiskt team. Mildvädret ska inte förstöra det för mig, fortsätter Oliver Solberg.

Tidigare år har VM-tävlingen svept över gränsen mellan Norge och Sverige i toppfart. I år kommer en helt ny sträcka som ligger närmast Norska gränsen med namnet Nyckelvattnet, den körs en gång på fredag och en gång på lördag

– Känslan för rallyt är ganska speciell eftersom min mamma är svensk och pappa är norsk, så att tävla i båda länderna i samma VM-tävling är väldigt kul eftersom jag känner mig både norsk och svensk. Grädden på moset hade varit om Mitandersfors-sträckan som passerar förbi mitt sovrumsfönster hade varit med på programmet, men det får bli en annan gång, avslutar Oliver.

Oliver Solberg i nummer
Rallystarter: 33
Rallyvinster: 8
WRC-tävlingar, startade: 2
WRC-debut: Rally GB (2019)