Reportage: KM Enköpings MK den 18 april 2020

Annons:

Åtta ekipage kom till start när Enköpings MK körde sin första deltävling i årets klubbmästerskap i rally. Tävlingen avgjordes i ett vackert aprilväder över tre åk på den upprustade folkracebanan. Här följer ett litet bildreportage från den uppländska gruspremiären säsongen 2020.

Sveriges närmaste stad, Enköping, är även känd som Parkernas stad med sina 24 olika parker och planteringar. För oss bilsport-fantaster har också Enköping och tillika Enköpings MK bjudit på många trevliga minnen och upplevelser under åren, och nu går den 95-åriga klubben mot en ny vår.

Under vintern och våren har klubben rustat upp sin Folkracebana Enabanan som legat i träda i sju år. Träningar och KM är planerade med start under våren, men den första tävlingen blev för en samling rallybilar som gjorde upp i den första deltävlingen i klubbmästerskapet för rallybilar.

Tre åk på folkracebanan var det som gällde där tiderna räknades samman för de åtta startande till en totallista oavsett bilklass.

Foto: Christer Krippa Moreau
Text: Niclas Åkerström

Annons:

KM Rally Enköpings MK 2020
Första bil ut i reportaget från Enköping blir den här fina Amazonen med vad vi tror är ordföranden i grannklubben Örsundsbros MK, Ulf Wikland, som passade på att ta en testrunda i vårsolen. Kanske hade han besiktigat bilen på morgonens TUSS som Enköpings MK arrangerade inne på Bilskadecenter i Enköping.

KM Rally Enköpings MK 2020
Från Volvo till Saab och en annan klassisk rallybil. Kan det vara hemmaklubbens Kenth Widén? Päronhalvan var inte med tävlingen men det var Kenth som skulle komma till start i en trimmad Golf II. Mer den här ögonsten var inte den enda orangefärgade sportbilen.


För här kommer mer Saab-godis i orange skrud. En Saab Sonett III, en modell som inte byggdes i Trollhättan utan i ASJ-verkstäderna i Arlöv utanför Malmö. Just Sonett III kom till världen 1970 och den sista bilen tillverkades 1974. Svårt att avgöra på aktern om den är svartlackad eller om det bara är skugga i vårsolen. Är den svartlackad så är den från tidigast 1971 säger de lärda.


Nu över till själva tävlingen och en förare som körde så det rykte. Det var Oskar Larsson som framförde sin fina Golf V i GruppE-utförande. En riktigt modern kärra med andra ord. Oskar förbättrade sig med ett par sekunder för varje åk men i totalen blev det en åttonde plats till slut.


Här har vi en mellanåkare som inte är med i resultatlistan. Saaben känns igen, kan det vara den som haft Södertörn, söder om Stockholm, som hemvist under många år? En kärra som varit med i mången reportage på Motorsport4sale under åren, och vi hoppas att den hänger med i många år till.


Vinnarbilen, och det syns på bilden att Andreas Johansson Hovind pressar in den fina Golfen, också den i orange, i kurvan. Andreas visade vart skåpet skulle stå redan i det första åket med en kanontid, något som konkurrenterna inte kunde ta ikapp. Närmast efter i resultatlistan kom …


… Jimmie Åhlén som med sin Saab 9000 som till slut blev 7,1 sekunder efter i totallistan. Fint spårval här när den stora Saaben ligger som en strykjärn.


Sören Wesström kom till start i en Volvo 240 VOC och det bjöds på frejdig attack. Tyvärr rann sekunderna iväg lite för mycket under det första åket, men det blev en avslutning med två fina tider och det resulterade i en total femteplats. Ser inte Volvon ut att ha lite low-rider-look?


Aj aj aj … Thomas Pettersson ”lyckades” pricka en däckstrave med sin Volvo 940 VOC i det första åket och …


… med en blinkers fattigare blev det till slut en sjätte plats totalt.


Kenth Widén bakom ratten på sin Golf satte tre bra tider där det sista åket var riktigt snabbt. Men i resultatlistan står det +5,7 sekunder (kan det varit tjuvstart?) och han fick nöja sig med en fjärde plats, precis utanför pallen.


Sjua totalt blev Tim Boberg. Han började med två lugna tider, men förbättrade sig i det sista åket med att kapa nästan tio sekunder. Ingen fel på viljan, det syns på bilden. Men kanske är det effektivare med drivhjulen i idealspåret istället för lösgruset? Fast det är ju inte lika kul förstås.


Lördagens fräsigaste bil framfördes av Lars ”Ludde” Davidsson … ja, alla hans rallybilar går under rubriken fräsiga. Dagen till ära kom han till start i sin Renault 5 Turbo.


Turbo till trots så var det inget pys-åka. Ludde blev trea trots ett påslag på +5,7 sekunder. Men även utan det hade han inte nått vinnar-Golfen. Alltid lika kul att se och höra Luddes rallybilar.

Sista bilden från Enabanan den här aprildagen blir denna ögonblicksbild. Vinnarbilen inför tomma läktare som får illustrera dessa tider med social distansering.

Vi tackar arrangören och tävlande för tävlingen. För dig som vill läsa mer om Enköpings MK och dess aktiviteter så ska ni besöka klubbens matnyttiga hemsida www.enkopingsmk.se med information om klubbens verksamhet inom bland annat Rally, Folkrace och Karting.


Solnedgång över Stockholm och en tanke till alla runt om i landet, och världen, under dessa tider som kämpar på under Corona-pandemin.

Annonser: