Andraplats för Johan Kristoffersson i rallycrosscomebacken

Annons:

Det blev en rallycrosscomeback med silversmak för Johan Kristoffersson när RallyX Nordics första deltävling avgjordes i Höljes. – Jag är nöjd med körningen, bilen och det arbete som teamet har gjort. Vi ska vara stolta över insatsen, summerar Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren.

Kristoffersson slutade tvåa i supercar-klassen bakom VM-kollegan Robin Larsson efter en bra tävlingsdag, men utan det optimala flytet.

– I rallycross måste allt stämma för att man ska lyckas fullt ut. Så små marginaler är det.

Redan i första kvalomgången stod det klart att marginalerna var små. Johan vann sitt heat komfortabelt före Oliver Solberg, men var fyra hundradelar efter Niclas Grönholm totalt och nio före Robin Larsson, vilket innebar en andraplats i omgången.

I andra omgången kom Kristoffersson lite trångt till i starten och hamnade sedan bakom Pontus Tidemand och den undflyende Niclas Grönholm.

Annons:

– Jag skulle ha följt med Robin Larsson in i jokern redan på första varvet, men det är lätt att säga efteråt.

Johan träffade också en banmarkering, vilket betydde tre sekunders tidstillägg och en åttondeplats i Q2.

-Helt och hållet mitt eget fel. Jag körde på en floppy, en sån sak som händer när inte allt stämmer till hundra procent. När jag vann VM 2017 och 2018 hade jag kört en millimeter från den där pinnen. Nu träffade jag den istället, men det är sånt man måste jobba vidare med.

Trångt blev det också i tredje kvalomgången, där Johan fick slå av i startböjen när två bilar körde ihop framför.

– Jag försökte bara hålla mig undan och behålla bilen hel. Det räckte ändå till en fjärdeplats totalt och det var det viktiga.

Fjärdeplatsen i kvalet innebar en plats i främsta ledet i den första av tre semifinaler. Niclas Grönholm tog starten från innerspåret och Johan körde följa-john fram till mållinjen och en säkrad finalplats.

Andraplats för Johan Kristoffersson i rallycrosscomebacken

– Kul att se att jag kunde ligga så nära och känna på honom lite. Det är i såna lägen man kan få idéer om var vi kan göra vår bil bättre, säger Johan om den Polo GTI RX som han efter den här helgen ska lämna över till Sondre Evjen i EM-serien medan han själv återvänder till sin gamla VM-bil från Volkswagen Motorsport.

I finalen missade Kristoffersson i starten från fjärde startrutan.

– Vi hade haft problem med för mycket hjulspinn i starterna under dagen. Till semifinalen hade vi löst det, men i finalen gick motorn i källaren istället.

Johan fick ta ett omtag och dök därför direkt in i jokern, alldeles ensam lyckligtvis, och kunde därefter ta upp jakten på framför allt Marcus Grönholm och Robin Larsson.

– Jag gjorde det jag kunde och det var kul att få stressa upp dem lite.

En efter en av konkurrenterna plockades in. Larsson och Grönholm insåg att det började brännas och gick in på näst sista varvet för att kunna hålla undan för den jagande Kristoffersson. Finländaren lyckades inte i sitt uppsåt, men det gjorde däremot västgöten Larsson och Johan fick därför nöja sig med en andraplats – med mersmak.

Andraplats för Johan Kristoffersson i rallycrosscomebacken

– Superkul, även om jag gärna hade haft publik på plats här i Höljes med den stämning och folkfest det innebär.

Totalt sett var det ändå en härlig återkomst inom rallycross, med en ny chans att gå för under lördag och söndag.

– Vi har en lång lista av åtgärder vi kan jobba med. En del kan vi lösa redan till lördag-söndag, medan andra kräver lite mer långsiktigt arbete.

Även teamchefen Tommy Kristoffersson var på berömmande humör efteråt.

– Vi ska absolut vara nöjda med det vi har presterat. Riktigt kul att vi kunde utmana VM-förarna ända fram till mållinjen.

Annonser: