Johan Kristoffersson tillbaka som segrare

Annons:

Han kallas ibland för ”Kungen av regn” och i den andra deltävlingen av RallyX Nordic visade Johan Kristoffersson varför. När de mörka molnen drog in över Höljes vände den dubble världsmästaren underläge till seger. – Jag vet att jag är stark när det är blött och den här bilen har alltid fungerat bra i regn, säger Volkswagen Dealerteam BAUHAUS-föraren.

I finalen stod Johan Kristoffersson på utsidan om torsdagssegraren Robin Larsson, som varit vassare även under kvalet i den andra deltävlingen. Men nu sköljde regnet ner över banan och då var maktbalansen ändrad.

– Regnet jämnar ut styrkeförhållandena mellan de mer utvecklade VM-bilarna och vår lite äldre hembyggda, menar Johan som fick ta en krokig väg fram till seger.

Efter lördagens två kvalheat på torrt underlag summerade Kristoffersson en total tredjeplats efter Niclas Grönholm samt nämnde Larsson och var nöjd med det.

– Det är ungefär vad vi kan prestera. De åker fort med sina VM-bilar.

Annons:

Söndagen inleddes med ett regnlotteri. Johan körde ut i omgångens första heat i lätt regn. På den halkiga Höljes-banan märktes det direkt på varvtiderna och Kristoffersson fick inte heller den bästa av starter.

– Jag trodde faktiskt det skulle vara halkigare än det var.

Johan klöv mållinjen som trea efter Larsson och Grönholm, men därefter upphörde regnet och öppnade upp för betydligt bättre tider i de följande heaten. Kristoffersson fick därmed nöja sig med en elfteplats i Q3 och låg så långt bara femma totalt.

Till fjärde kvalomgången hade däremot himlens portar öppnat sig på riktigt och då visade Johan – som vanligt – sina spetsegenskaper och var snabbast av alla.

– Det var riktigt svårt, men man måste ha ett fruktansvärt stort tålamod när det är så blött, sammanfattar Kristoffersson.

Med en tredjeplats i sammandraget fick Johan starta i pole position i sin semifinal, varifrån han defilerade fram till finalen, där det blev ytterspår.

– Ett nytt startspår jämfört med Q4 och semifinal, men det var bra grepp där också. Finalen var nog den bästa starten på hela helgen.

Först in i startsvängen på blött underlag, då fanns det förstås ingen hejd på Kristoffersson, som seglade iväg till en överlägsen seger i sin Volkswagen Polo GTI RX KMS.

– Känns mycket bra att åka härifrån med en andraplats och en seger, en perfekt racehelg inför VM.

Efter nitton månaders frånvaro från rallycross fanns det en del rutiner att hitta tillbaka till.

– Jag har fått fatta många svåra beslut ute på banan den här helgen och vi har provat oss fram en hel del med inställningarna, konstaterar Kristoffersson.

Nästa gång han kommer till Höljes är det VM-premiär med den mer potenta bilen från Volkswagen Motorsport, men han lämnar också över KMS-Polon i riktigt bra nyutvecklat skick till Sondre Evjen, som ska köra EM-serien med den.

Stallchefen Tommy Kristoffersson var överlag mycket nöjd med utfallet av RallyX Nordic-helgen.

– Från början till slut väldigt nyttigt, alltifrån prepareringen inför tävlingen till testet av vårt teams set-up här på plats. För Johan har det varit bra att få köra i trafik och få en hel tävling i ryggen.

Att världsmästaren dessutom visade sin klass som förare när det drog ihop sig gjorde inte heller saken sämre.

– På torr bana hängde vi inte riktigt med mot VM-bilarna, men när regnet kom blev det mer förarrelaterat och Johan visade att han inte har tappat något som förare. En väldigt bra comeback för oss i rallycross, avslutar Tommy.

Annonser: