Här är de nya däckbegränsningarna för Rally-SM

Annons

SRM och Rallyutskottet har kommit fram till däckbegränsningar för 2021 års mästerskap. Tillsammans med leverantörer och tävlande är målet att sänka kostnaderna för både de tävlande och för arrangörer.

En av de tävlandes största utgifter på en säsong är kostnaden för däck. Däcken har även blivit en symbolfråga för vissa arrangörer där utvecklingen mot allt mjukare gummiblandningar driver på vägslitage. Man kan även styra bort från ofoget att gena som kostar arrangörer mycket pengar i vägåterställning om de tävlande måste kunna använda sina däck i flera tävlingar.

– I ett försök att begränsa kostnaderna för de tävlande och samtidigt styra mot att de tävlande inte använder de mjukaste gummiblandningarna och de längsta dubbutsticken för att hjälpa arrangörerna har SRM tillsammans med Rallyutskottet haft en dialog med en grupp tävlande och de tre största däckleverantörerna i Rally SM kommit fram till att vi vill ha lite tuffare däckbegränsning i Rally SM, berättar David Lindström från Rallyutskottet.

Annons

För sommarsäsongen
SS längd <12 mil = 8 däck
SS längd >12 mil = 12 däck

Vintertävlingen i Boden/Luleå garanterar vinter och med 10 däck tillgängliga att disponera fritt för hela helgen sparar de tävlande kostnaden för 6 vinterdäck jämfört med två vintertävlingar (8 + 8) på olika helger.

Resan till Luleå är lång för sörlänningar, men de sparade 25 000 kronor väger lätt upp kostnader för resa och boende den helgen.

– På sommartävlingar kommer man få märka in 8 däck till första tävlingen på grus (eller 12 om det blir mer än 12 mil SS). Sedan till tävlingen därpå får man ha 8 däck, men bara märka in 4 nya, sedan får man använda 4 av de man märkt in till förra tävlingen.

– Tävlingen därpå likadant att man får använda 8 däck på tävlingen, men bara 4 nya och ta 4 av de 12 man märkt in tidigare. På det viset sparar den tävlande som har tänkt köra hel SM-säsongen på grus kostnaden för 12 däck (36 000 kronor plus moms räknat på ett snittpris på de tre största däckleverantörerna till Rally-SM)

Hur hanterar man en som missat den första tävlingen och ”local heroes” som vill köra bara sin hemmatävling?
– De får märka in 8 däck till ”sin” första tävling och vill man fortsätta åka Rally-SM så får man kliva in i stegen 4 nya och 4 tidigare inmärkta däck till tävling 2 och så vidare Man har ju redan missat poängen från en tävling.

Hur hanterar man om en tävlande kör sönder ett nästan nytt däck?
– Den tävlande får använda två ”jokerdäck” under säsongen i syfte att få jämna par. Det hanteras på den tävlingen där man skadar däcket. Den tävlande får visa upp det skadade däcket för tekniske chefen eller dennes utsedde som gör en notering i listan för dennes licensnummer. Då kan man också kontrollera att däcket är skadat och inte utslitet.

Om en tävlande byter klass under säsongen?
– Då man inte tar med SM poäng mellan SM klasser så börjar den tävlande om med 8 däck till den nya klassen. Därefter 4 + 4 som beskrivit tidigare.

– Systemet ställer lite krav på den tävlande att hålla reda på vilka däck man har använt till SM, men det styr också mot att inte åka de mjukaste gummiblandningarna. Det finns en utbredd hysteri att alltid åka på nya däck även om det går utmärkt att åka på bättre begagnade. SM arrangörerna får extra jobb att hålla en levande lista sorterat på SM klass och licensnummer (inte personnummer jfr GDPR) som man skickar vidare till nästa arrangör, avslutar David Lindström, Rallyutskottet.

Annons