Revansch för Ott Tänak

Ott Tänak och hans co-driver Martin Järveoja var omutliga i Arctic Rally Finland. De ledde från första till sista sträckan och plockade dessutom två bonuspoäng på Powerstage.

Efter mardrömspremiären i Monte Carlo som slutade en 0 poäng blev det skärpning och fokus för såväl 2019 års världsmästare Ott Tänak och Martin Järveoja som hela Hyundaiteamet till den andra deltävlingen i Rally-VM.

Adamo nöjde sig inte med tre eller fyra WRC-bilar till Arctic Rally Finland, nej han plockade upp unge Oliver Solberg till märkets femte värstingbil och gav ordern, ha kul men kom i mål. Och kul hade nog Oliver även om det blev en floffning i en av rallyts absolut sista kurvor. Men rallyt var en succé för Oliver Solberg ändå som slutade sjua totalt i sin WRC-debut.

Totalt fick Hyundai fyra bilar bland de sju första i resultatlistan. Förutom Ott och Oliver så placerade sig Thierry Neuville trea och Craig Breen i sin comeback fyra i rallyt.

Men gladast, eller mest lättnad för det är svårt att läsa pokerfacet ibland, var nog Ott själv efter segern.

– Den här segern var väldigt viktig och låter och gav oss bra med poäng för mästerskapet. Vi kom till Finland – hemlandet till en av våra närmaste rivaler – så pressen fanns. Vi visste att det skulle vara svårt i kampen mot Toyota men till slut gjorde vi en mycket bra helg.

– I testtävlingen (Otepää Talveralli) före Arctic Rally Finland kördes under mycket olika förhållanden, så vi visste inte riktigt vad vi kunde förvänta oss. Jag pressade ingenjörerna ganska mycket, men deras hårda arbete gav verkligen resultat.

– Vi försökte några nya saker här på shakedown, och allt fungerade bra.

– Det här har varit en fantastisk plats att komma till en rally, definitivt en av de bästa för ett vinterevenemang; det finns ingen plats där du kan ha mer snö och vägegenskaperna har varit väldigt speciella. Stort beröm till arrangörerna – det är mer än ett värdigt tillskott till världsmästerskapet, avslutar Ott.

Segern gav dem också en skjuts upp i poängställningen efter två deltävlingar.
1) Rovanperä, 39p
2) Neuville, 35p
3) Ogier, 31p
4) Evans, 31p
5) Tänak, 27p
6) Katsuta, 16p
7) Breen, 16p
8) Sordo, 11p

Nästa deltävling blir också en ny tävling, WRC Croatia Rally den 22-25 april.